China en Nederland sluiten voor €200 miljoen aan overeenkomsten

Vier Nederlandse bedrijven hebben 27 oktober 2011 overeenkomsten gesloten met Chinese bedrijven en financiële instellingen. In totaal levert dit de Nederlandse bedrijven tot €200 miljoen op. De overeenkomsten werden getekend in het bijzijn van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Jia Qinglin, de voorzitter van de politieke conferentie van het Chinese volk, die Nederland bezoekt met een handelsmissie.

Veel kansen voor Nederlandse ondernemers

Volgens minister Verhagen biedt de groeiende Chinese economie veel kansen voor Nederlandse ondernemers. 'De Chinezen hebben veel interesse in de kennis en kunde van Nederlandse ondernemers', aldus de bewindsman. 'We zijn een aantrekkelijk land om zaken mee te doen. De handel met China levert Nederland banen en inkomsten op'.

Overeenkomsten

KLM en Akzo Nobel hebben overeenkomsten met Chinese banken gesloten om hun investeringen in China een stap verder te helpen. KPN gaat in opdracht van onder meer het Chinese bedrijf Huawei telecomnetwerken moderniseren. ING tenslotte heeft een deal gesloten met een Chinese financiële instelling om hen te helpen met het invoeren van de nieuwe solvabiliteitseisen die in de financiële wereld onlangs zijn afgesproken.

Dutch Imports Expo & Trade Center

Ook heeft het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) met Chinese bedrijven afspraken gemaakt over het opzetten van een informatiepunt voor Nederlandse ondernemers die zaken willen doen in China. Dit ‘Dutch Imports Expo & Trade Center’ moet de kans van slagen van Nederlandse ondernemers en investeerders in China vergroten.

De hoge Chinese functionaris Qinglin is verantwoordelijk voor landbouw, industrie en duurzame energie. Hij brengt met 100 Chinese bedrijven een bezoek aan aantal Europese landen, waaronder Nederland.