F-16’s naar Noord-Afghanistan

4 F-16’s van de Vliegbasis Volkel zijn vanochtend vertrokken naar Mazar-e-Sharif in Noord-Afghanistan. De toestellen ondersteunen daar de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz. Op 15 oktober stopten de Nederlandse F-16-operaties vanaf Kandahar Airfield (KAF) in het zuiden van het land.

Het viertal jachtvliegtuigen vliegt samen met een reservetoestel en een KDC-10 tankvliegtuig richting Afghanistan. Het reservetoestel en de KDC-10 gaan tot halverwege mee en keren vervolgens weer terug naar Nederland. Het tankvliegtuig zorgt ervoor dat de toestellen genoeg brandstof krijgen.

Het benodigde materieel en personeel van de Air Task Force, het F-16 detachement, is deze maand al verhuisd van KAF naar Mazar-e-Sharif. Vanaf 1 november is de Koninklijke Luchtmacht operationeel inzetbaar vanaf het vliegveld in Mazar-e-Sharif en worden de ISAF-operatie en de geïntegreerde politietrainingsmissie in Kunduz weer ondersteund.

Luchtsteun

Nederlandse F-16’s zijn sinds 2002 actief boven Afghanistan en zij leveren een belangrijke bijdrage aan de NAVO-missie ISAF. Belangrijkste taak is nu het opsporen van geïmproviseerde explosieven met het RecceLite fotoverkenningsysteem. Naast deze verkenningstaak kunnen de jachtvliegtuigen in noodsituaties ook luchtsteun leveren aan de politietrainingsmissie en in voorkomend geval aan grondtroepen van coalitiepartners.