Nationaal Congres Asbest Feiten

“Scholen moeten actiever het gevaar aan blootstelling van asbest aanpakken.” Deze conclusie trok staatsecretaris Atsma op basis na een eerste scan onder scholen. De cijfers werden vandaag bekendgemaakt door Atsma op het Nationaal Asbestfeiten congres. Bij 80 procent van de scholen die de enquête hebben ingevuld is asbest aangetroffen. Slechts 25 procent van deze scholen heeft ooit een asbestinventarisatie gedaan. De staatssecretaris sprak voorts zijn teleurstelling uit over het feit dat slechts 50% van de scholen de enquête heeft ingevuld en opgestuurd. Atsma: “Ik wil vandaag meteen van gelegenheid gebruik scholen die dit nog niet hebben gedaan op te roepen de enquête in te vullen. Ik heb begrip dat dit een administratieve last is. Maar het is wel een noodzakelijke!”

Per jaar sterven naar schatting 1400 mensen aan asbest besmetting. Dat is bijna het dubbele van het aantal verkeersslachtoffers in Nederland. Atsma: “Mijn inzet is maximaal voorkomen van blootstelling aan asbest. De veiligheid en gezondheid van mensen moet voorop staan.” Dat wil de staatssecretaris doen met behulp van strenge wet- en regelgeving, een zero tolerance beleid richting overtreders, uniformering en vereenvoudiging van regelgeving en meer bewustwording, voorlichting en transparantie. En hij zet nieuwe instrumenten in zoals het ‘Landelijk Asbest Volg Systeem’ [LAVS]. Atsma: “Dit systeem staat voor betrouwbaarheid, degelijkheid, transparantie en ketensamenwerking. En zorgt ook voor administratieve lastenverlichting bij ondernemers en gemeenten. Door  tijd- en kostenreductie bespaart dit systeem ondernemers naar schatting 1 miljoen euro per jaar. Gemeenten besparen bijna 1.5 miljoen euro”. Het LAVS  wordt volgend jaar ingevoerd.  

Dames en heren,
Ik heb naar aanleiding van asbest incidenten op scholen het initiatief genomen alle scholen aan te schrijven. Samen met betrokken onderwijsinstellingen en de VNG zijn de scholen gevraagd om informatie te geven over de asbestsituatie.
Ik vind het teleurstellend dat slechts 50% van de scholen heeft gereageerd. Ik kan u nu alvast vertellen dat een eerste scan duidelijk maakt dat urgentie voor actieve aanpak asbest in scholen absoluut noodzakelijk is. Op basis reacties 5000 scholen. Daaruit blijkt dat driekwart van de scholen van vóór 1994 is [in 1994 werd gebruik asbest verboden in Nederland], dat slechts 25 % van deze scholen ooit een asbestinventarisatie heeft uitgevoerd en dat bij 80 % van de geïnventariseerde scholen daadwerkelijk asbest is aangetroffen.
 Voor eind van het jaar gaat tussenrapportage naar Tweede Kamer.
Belangrijk is te communiceren over feiten! Bij juiste maatregelen is asbest goed beheersbaar en niet per definitie gevaarlijk. En asbest hoeft niet in alle gevallen verwijderd te worden.

Ik wil vandaag meteen van gelegenheid gebruik scholen die dit nog niet hebben gedaan op te roepen enquête in te vullen. Heb begrip dat dit een administratieve last is. Maar het is wel een noodzakelijke! En nogmaals: er is geen reden voor paniekvoetbal. Op basis voorlopige uitkomsten pleit ik ervoor dat gemeenten/scholen [het bevoegd gezag] een actiever asbestbeleid voeren: dat wil zeggen, of verwijderen of inventarisatie maken, zodat gemeente en aannemer op de hoogte zijn voorafgaand aan een verbouwing.
Het is de verantwoordelijkheid van scholen om te weten of er asbest in het gebouw zit en maatregelen te nemen.

Ik wil kort nog iets vertellen over uniformering en vereenvoudiging regelgeving. In dit geval het Bouwbesluit 2012; niet bepaald een ontzettend spannend onderwerp maar wel een waar u dagelijks mee van doen hebt.   
Met het nieuwe Bouwbesluit 2012 vervangen we het huidige sloopvergunningstelsel door een meldingenstelsel.
Het doel is met uniforme en eenvoudige landelijke regels  bedrijven efficiënter en krachtiger hun werk kunnen doen. Zonder dat we tornen aan de veiligheid. De huidige strikte regels voor asbestverwijdering blijven natuurlijk van kracht.
Waar asbest een gevaar vormt voor de gezondheid, moet deze verwijderd worden: snel, veilig en professioneel. Dat is mijn ambitie. Door strenge wetgeving en handhaving, meer voorlichting en transparantie, en de invoering van een nieuw instrument als het ‘Landelijk AsbestVolgSysteem’ wil ik samen met de hele asbestketen– met U in de zaal - daar keihard aan werken.
Voor een gezond en veilig Nederland.