Nederland en Aruba ondertekenen samenwerkingsprotocol

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Minister-President Eman van Aruba hebben op donderdag 27 oktober een samenwerkingsprotocol getekend tussen Nederland en Aruba. Bij deze gelegenheid spraken zowel minister Donner als Minister-President Eman hun genoegen uit over het feit dat de samenwerking tussen beide landen hiermee een nieuwe impuls krijgt, gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederzijdse baten.

Daarmee is het niet langer de vraag wat Nederland voor Aruba kan doen, maar wat beide landen voor elkaar kunnen doen. Minister Donner gaf daarbij aan dat het belang voor Nederland sinds de staatkundige hervormingen alleen maar groter is geworden. Nederland is immers dichter bij Aruba komen te liggen, sinds Bonaire deel uitmaakt van Nederland.

In het samenwerkingsprotocol staat welke initiatieven worden ontplooid. Zo wordt er onder andere een gezamenlijke adviescommissie van experts ingesteld door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van Nederland en Arubaanse regering, die samen gaan bekijken welke handelsmogelijkheden er liggen richting Zuid-Amerika en richting Europa. Ook wordt er samengewerkt op het gebied van goed bestuur, waarbij ook de aanbevelingen uit het WODC-onderzoek naar de Staat van Bestuur van Aruba worden meegenomen. Andere gebieden van samenwerking zijn onderwijs, zorg, politie, milieu en meer.

Minister Donner en minister-president Eman ondertekenen het samenwerkingsprotocol