Onderzoek naar mogelijke gevolgen winning schaliegas

Er komt een onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de winning van schaliegas. Verder komt meer menskracht en geld voor het toezicht op winning van delfstoffen in het algemeen. Dat zegde minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie EL&I) toe bij overleg over de mijnbouw met de Tweede Kamer.

'Nederland heeft een uitstekende staat van dienst als het gaat om veiligheid van mens en milieu bij de winning van delfstoffen', aldus de bewindsman.  'Dat moet ook zo blijven. De winning van delfstoffen is van groot belang voor onze economie en ons land. Maar de winning kan alleen gebeuren, als we zekerheid hebben dat de risico’s minimaal zijn. Het moet veilig, en anders doen we het niet.'

Het onderzoek naar het opsporen en winning van schaliegas kijkt naar de mogelijke gevolgen voor de veiligheid en de invloed op mens, natuur en milieu. De bedoeling is dat de resultaten in de zomer van 2012 beschikbaar zijn. Anders dan gewoon aardgas bevindt schaliegas zich in dicht gesteente, en zijn er daarom andere technieken nodig voor de winning.