Proef met zonnecellen op dak aanmeldcentrum IND Zevenaar

De Rijksgebouwendienst heeft het dak van het Aanmeldcentrum voor asielzoekers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Zevenaar ingericht als "proeftuin" voor diverse, deels nieuwe zonne-energie technieken. Het dak zal donderdag 27 oktober 2011 om 16.00 uur officieel in gebruik genomen worden door de Secretaris-generaal mevrouw R.M. van Erp-Bruinsma van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar beide diensten onder vallen.

Toen bleek dat de dakbedekking van het Aanmeldcentrum Zevenaar aan vervanging toe was is besloten om te kiezen voor dakbedekking met geïntegreerde zonnecellen. Aangezien deze innovatieve vorm van opwekking van elektriciteit uit (zon)licht eenvoudig te realiseren is bij onderhoud of renovatie van daken van rijksgebouwen, is er sprake van aanzienlijk lagere kosten dan voor realisatie van conventionele zonne-energie systemen en kan deze maatregel binnen een afzienbare periode voorraadbreed worden uitgerold.

Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en prestaties van deze innovatieve technologie zijn tevens systemen met conventionele zonnepanelen toegepast. Een van de systemen is een versie waarbij de zonnecellen zijn geïntegreerd in de daklichten. Er is gekozen voor systemen van zowel Nederlands als buitenlands fabricaat. De prestaties van de verschillende systemen zijn voor elke gebruiker en bezoeker van het gebouw begrijpelijk en duidelijk zichtbaar af te lezen op een touch screen in de hal van het gebouw.

Het Rijk wil gemiddeld twee procent per jaar energie besparen. In 2020 moet er 25 procent zijn bespaard ten opzichte van 2008. De Rijksoverheid neemt de komende jaren maatregelen om deze doelstellingen te realiseren.

De Rijksgebouwendienst helpt, met een pakket aan maatregelen, de huurders/gebruikers van rijksgebouwen om deze energie besparingsdoelstellingen te behalen. Met het Programma Groene Technologieën worden veelbelovende innovatieve energiebesparende technologieën en duurzame opwekkingstechnieken onderzocht en op kleine schaal toegepast. Voorwaarde is dat de nieuwe technologie een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de besparingsdoelstellingen op voorraadniveau.