Rosenthal ontvangt voorzitter Chinese parlement

Minister Rosenthal ontmoette vanmiddag Jia Qinglin, de voorzitter van de Chinese People’s Political Consultative Conference. Jia is vierde in de Chinese hiërarchie. Hij bezoekt Nederland van 27 tot en met 30 oktober. 

Het bezoek van Jia dient ter versterking van de bilaterale betrekkingen tussen China en Nederland. Volgend jaar vieren China en Nederland veertig jaar diplomatieke betrekkingen op ambassadeursniveau. Rosenthal en Jia spraken over versterking van de economische banden tussen China en Nederland, samenwerking in internationale kwesties, en mensenrechten. Rosenthal lichtte de drie pijlers van het Nederlandse buitenlands beleid toe: welvaart, veiligheid en vrijheid.

Jia sprak ook met premier Rutte, vice-premier Verhagen, de voorzitter van de Eerste Kamer en de ondervoorzitter van de Tweede Kamer. Ook bezoekt hij een aantal bedrijven, waaronder ING, Shell en het Havenbedrijf Rotterdam. Tegelijk is een brede Chinese zakendelegatie in Nederland. Tijdens het bezoek worden overeenkomsten tussen Nederlandse en Chinese bedrijven getekend.