Kabinet reageert op EU-rapportcijfers kandidaat-lidstaten

De Europese Commissie heeft half oktober haar jaarlijkse rapportcijfers aan de (potentiele) kandidaat-lidstaten van de Europese Unie bekend gemaakt. Het Kabinet stuurt vandaag zijn reactie op deze rapporten naar de Tweede Kamer. Het standpunt van Nederland over EU-uitbreiding blijft: ‘strikt en fair’. Rosenthal: ‘Eerst moet aan de rode lijnen worden voldaan. Dan pas kan de rode loper uit.’

Daarom is Nederland tevreden dat de Commissie dit jaar veel aandacht geeft aan rechtsstaat, mensenrechten en bestuurlijke hervormingen. Nederland kijkt daarbij ook naar de positie van seksuele minderheden in de Balkan.

Met Kroatië zijn de onderhandelingen in juni afgerond. Nederland zal er streng op toezien dat Europa Kroatië bij de les blijft houden.

De onderhandelingen met Turkije bevinden zich in een impasse. Ankara is aan zet. Nederland dringt aan op verbetering van de grondrechten, waaronder de rechten van (religieuze) minderheden, de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en kinderrechten. Tegelijkertijd heeft Nederland oog voor de positieve rol van Turkije bij de Arabische transities en het economische potentieel van het land.

De Commissie meent dat Montenegro gereed is om toetredingsonderhandelingen te beginnen met de EU. Nederland is echter nog niet overtuigd en wil dat het land eerst bewijst dat de goede vorderingen bij bestrijding criminaliteit en corruptie ook echt beklijven.

Opening van toetredingsonderhandelingen met Servië is niet aan de orde. Wel beveelt de Commissie aan het land de status van kandidaat-lid te geven. Nederland vindt dat Servië een belangrijke stap heeft gezet met de overdracht van de verdachten Mladic en Hadzic aan het Tribunaal in Scheveningen. Servië voert ook economische en bestuurlijke hervormingen door. Maar het kabinet blijft bezorgd over de spanningen tussen Servië en Kosovo. Deze landen moeten beter samenwerken en hun dialoog opnieuw oppakken. Dit alles zal het kabinet meewegen bij besluitvorming in december over het verlenen van de status van kandidaat-lid. Opening van toetredingsonderhandelingen met Servië niet aan de orde.

De situatie in Bosnië en Albanië is wat het kabinet betreft nauwelijks veranderd.

Toetredingsonderhandelingen met IJsland vorderen goed. Maar er kan geen sprake zijn van toetreding totdat de kwestie Icesave is geregeld.

Start van toetredingsonderhandelingen met Macedonië hangt af van oplossing van het langlopende geschil tussen Macedonië en Griekenland over de naamgeving van Macedonië. Hierdoor kan Griekenland kan niet instemmen met de start van onderhandelingen. Nederland vindt dat beide landen deze kwestie in overleg moeten oplossen.