41 gemeenten gaan toezicht op kinderopvang verbeteren

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurt vandaag een eerste overzicht naar de Tweede Kamer waarin staat of gemeenten hun toezicht op de kinderopvang goed uitvoeren. 41 gemeenten voeren hun taken op het gebied van handhaving en toezicht nog onvoldoende uit, 173 gemeenten hebben het op orde. Met de gemeenten die hun zaken nog niet op orde hebben zijn inmiddels afspraken over verbetering gemaakt.

De belangrijkste tekortkomingen zijn het niet jaarlijks controleren van  de kinderopvanglocaties en het te weinig handhaven door gemeenten. In het overzicht zijn voorlopig 214, van de 418, gemeenten opgenomen. Eind 2012 zijn alle gemeenten onderzocht. Het overzicht wordt vandaag gepubliceerd op www.onderwijsinspectie.nl.

Kamp vindt het belangrijk dat gemeenten de ondernemers in de kinderopvang goed controleren. In de brief aan de Tweede Kamer van 11 juli jl had de minister al aangekondigd het budget voor toezicht en handhaving te verhogen. De gemeenten krijgen als gevolg daarvan vanaf 2012 jaarlijks structureel €13 miljoen extra.

Nu wordt voor het eerst gepubliceerd of een gemeente het toezicht op orde heeft. Op die manier wordt duidelijk hoe een gemeente zijn taken uitvoert en hebben gemeenteraden de mogelijkheid om hun gemeentebestuur ter verantwoording te roepen. Alleen al het opstellen van het overzicht heeft ertoe geleid dat gemeenten hun toezicht verbeteren.

Het oordeel van de Inspectie van het Onderwijs geeft aan in hoeverre een gemeente voldoende controleert en handhaaft. De lijst wordt continu aangepast aan nieuwe bevindingen van de Inspectie. Het overzicht bevat geen gegevens over de kwaliteit van de opvang zelf. In het landelijk register kinderopvang, www.landelijkregisterkinderopvang.nl, staan de organisaties die voldoen aan de minimum kwaliteitseisen en waarop de gemeente controle uitoefent.