Klimaatcongres 2011 in teken van succesvolle klimaatinitiatieven

Het Klimaatcongres 2011 voor bestuurders en ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen staat in het teken van ‘werk maken van klimaat’. De deelnemers kunnen kennis maken met succesvolle lokale klimaatinitiatieven van collega-overheden. Naast kennis- en ervaringuitwisseling worden er drie klimaatprijzen uitgereikt. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) maakt de winnaar bekend van ‘Het beste Klimaatidee van Nederland’ en hij zal de Openbare Verlichting Awards uitreiken aan ambitieuze overheden op het gebied van energiebesparing op openbare verlichting.  Tevens maakt hij, namens minister Donner (ministerie van BZK), bekend welke gemeenten ondersteuning krijgen in het kader van het energieneutrale verbouwingsproject ‘Lokaal alle lichten op groen’.  Het Klimaatcongres vindt plaats op 2 november 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht en wordt georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Beste Klimaatidee van Nederland

Tijdens het congres presenteren drie genomineerden hun inzending van ‘Het Beste klimaatidee van Nederland’. Er waren 37 inzendingen en de jury heeft uit deze uitzendingen 3 ideeën genomineerd. Het gaat om de gemeente Dronten met het project ‘Pilot Bionet’, gemeente Bronckhorst met het project ‘stadje Bronckhorst verlicht met LED’ en gemeente Haarlem met het project ‘Haarlems postcode energiespel’. Met deze prijs wil het rijk het beste idee voor een klimaatneutrale toekomst belonen en in de schijnwerpers zetten.  Het idee moet een samenwerking zijn van een gemeenten, provincie of waterschap met het bedrijfsleven en/of burgers. Staatssecretaris Atsma reikt de prijs uit aan de winnaar van deze prijsvraag die een ondersteuningstraject door AgentschapNL ontvangt ter waarde van 25.000 euro. De deelnemers aan het congres bepalen via sms wie de winnaar wordt.  

Openbare Verlichting Awards

De Openbare Verlichting Awards van de Taskforce Verlichting zijn ingesteld voor de gemeenten en provincies die op ambitieuze en inspirerende wijze energiebesparing in de openbare verlichting hebben gerealiseerd. De genomineerden zijn de gemeenten Buren, Tilburg, Uden en Zaanstad en de provincies Overijssel en Utrecht.

‘Lokaal alle lichten op groen’

Tijdens het congres maakt staatssecretaris Atsma, namens zijn collega minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), bekend welke 6 gemeenten hun project kunnen uitvoeren met financiële steun van het rijk. Hiervoor is maximaal 1,5 miljoen euro voor gereserveerd.
Het initiatief ‘Lokaal alle lichten op groen’ richt zich specifiek op eigenaar-bewoners. Gemeenten die samen met minimaal 20 eigenaar-bewoners woningen energieneutraal gaan renoveren of verbouwen zijn opgeroepen zich te melden. De stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting, een meerjarenprogramma van het ministerie van BZK, ontwikkelt initiatieven om de markt voor energieneutraal renoveren substantieel te verbeteren

Interessante sprekers

De bezoekers kunnen in het onderdeel ‘Klimaatacademie’ inspirerende lezingen bijwonen van wetenschapper Maarten Hajer (PBL), wetenschapsjournalist Marcel Crok en financieel deskundige Willem Vermeend die vanuit hun expertise bij het veranderende klimaat stil staan.
In deelsessies wordt bezoekers praktische informatie geboden om in hun eigen werkomgeving aan de slag te gaan met klimaat. De deelsessies gaan in op onder andere: energieneutraal bouwen, elektrisch rijden, slimmer en schoner goederenvervoer in de stad en regionale samenwerking rond klimaatbeleid.