Zwemplasrapport 2011: van het beheergebied van Rijkswaterstaat Oost-Nederland

Rapport van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, afdeling Meet- en Informatiedienst en Calamiteiten-organisatie (WSM). 

Hoofdstuk 2 geeft een totaaloverzicht van de ligging van alle beoordeelde zwemplassen.

In hoofdstuk 3 tot en met 13 wordt per hoofdstuk een afzonderlijke zwemplas behandeld. De volgorde waarin de plassen behandeld worden, wordt bepaald door de geografische groepering. De plassen ‘De Bijland', ‘Bemmelse Waard' en ‘Bisonbaai' liggen aan de Bovenrijn/Waal. Langs het Pannerdensch Kanaal/Nederrijn/Lek liggen Zwanewater', ‘Eiland van Maurik', ‘Gravenbol' en ‘Tull en 't Waal'. De overige plassen ‘Doradobeach', ‘Rhederlaag', ‘IJsselstrand' en ‘Scherpenhof' liggen langs de IJssel.

Naast een luchtfoto met de ligging van de meetpunten wordt de zwemwaterkwaliteit van het jaar 2011 toegelicht. De resultaten van de toetsing van de gemeten waarden aan de normen (2011 en de meerjarige Europese toetsing) worden beschreven. Er wordt tevens ingegaan op het voorkomen van blauwalgen.

Tenslotte zijn de meldingen weergegeven die zijn binnengekomen bij de Provincies en de calamiteitenorganisatie van Rijkswaterstaat Oost-Nederland over bijvoorbeeld botulisme en zwemmersjeuk.

Bij Hoofdstuk 5 Bisonbaai is een vergelijking gegeven van meetpunt Bisonbaai Oost en Bisonbaai Midden, op basis waarvan een advies gegeven is om in deze zwemplas op één locatie te meten.

Hoofdstuk 14 bevat de conclusies van het zwemwateronderzoek 2011. De overschrijdingen van de normen worden opgesomd en er wordt een waardering aan de zwemwaterkwaliteit gegeven aan de hand van bacteriologische normen en het voorkomen van blauwalgen.

Hoofdstuk 15 bevat een langjarig overzicht van de zwemwaterkwaliteit van de verschillende zwemlocaties waardoor een indruk van een trend verkregen kan worden.

In de bijlagen worden materiaal en methode van onderzoek weergegeven (bijlage A), de meetwaarden met de opmerkingen door de monsternemers (bijlage B) en de toetsresultaten voor de Europese Commissie over 2011 (bijlage C). Bijlage D geeft uitleg over de meerjarige toetsing voor de Europese zwemwaterrichtlijn.