Egyptische minister belooft vrije en eerlijke verkiezingen

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Kamel Amr, heeft minister Rosenthal gezegd dat Egypte vrije en eerlijke verkiezingen zal houden, eind november dit jaar. Niet-gouvernementele organisaties en internationale pers zijn daarbij welkom, zo beloofde Amr. Zij krijgen vrije toegang tot stembureaus.

Hij zei dit tegen minister Rosenthal, die vandaag en morgen een bezoek brengt aan Egypte.

Nederland draagt daarom 300.000 euro bij aan een verkiezingswaarnemingsmissie van het Carter Center, het centrum van oud-president Carter van de Verenigde Staten dat hiermee veel ervaring heeft.

Rosenthal sprak zijn zorg uit over het geweld tegen religieuze minderheden, waaronder Kopten. Minister Amr zei tegen minister Rosenthal dat een fact finding missie onderzoek doet naar het geweld tegen Kopten in oktober. De Egyptische Human Rights Council is daarbij betrokken.

Nederland ondersteunt Egypte politiek en financieel in het transitieproces. De ontwikkelingshulp aan Egypte wordt afgebouwd. In de EU maakt Nederland zich sterk voor grotere markttoegang voor Noordafrikaanse producten in de EU.