‘Nederlandse ondernemers meest integer´

Nederlandse ondernemers worden door hun internationale zakenpartners als meest integer gezien. Dat blijkt uit de Bribe Payers Index 2011 van Transparency International. De organisatie deed onderzoek onder 3000 CEO’s naar hun beeld van bedrijven uit 28 verschillende landen over de mate waarin deze bedrijven zich inlaten met omkoping van buitenlandse ambtenaren bij het verkrijgen van orders.

In het onderzoek scoren bedrijven uit Nederland en Zwitserland op een schaal van 10 gemiddeld een 8,8. Rusland, China en Mexico staan onderaan de lijst.

Tegengaan corruptie

Omkoping van ambtenaren in het buitenland is strafbaar. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor dan ook een opsporingsbeleid. Daarnaast stimuleert de Nederlandse overheid het tegengaan van corruptie in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De overheid verwacht van bedrijven dat zij in het buitenland een MVO beleid voeren in lijn met de OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Dit betekent dat zij maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat zij meewerken aan corruptiepraktijken.

Handelsmissies

Bij Nederlandse handelsmissies naar het buitenland is MVO een vast onderdeel. Bedrijven die meegaan met deze missies worden geïnformeerd over de genoemde verwachtingen van de overheid ten aanzien van MVO en corruptie. Ook worden zij geïnformeerd en geadviseerd over de MVO-uitdagingen in het specifieke land van bestemming. Daarnaast brengen Nederlandse diplomaten en politici eventuele problemen die bedrijven ondervinden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen ter sprake in het land dat wordt bezocht.