Persconferentie rutte na mr 4 november 2011

INLEIDEND STATEMENT
RUTTE
Goedemiddag. Vorige week woensdag, of eigenlijk in de nacht van woensdag op donderdag zijn we in Brussel een pakket overeengekomen met maatregelen die nodig zijn om de eurozone te stabiliseren. Dat is een pakket wat gebaseerd is op vier cruciale peilers. Namelijk het versterken van het noodfonds, een nieuw steunpakket voor Griekenland om te zorgen dat de schulden van Griekenland verlaagd worden en tegelijkertijd Griekenland in staat is om de groei weer op gang te brengen. Ten derde strikte afspraken over toezicht en sancties en ten vierde een reeks afspraken om er voor te zorgen dat de banken in Europa weer zo sterk zijn dat ze ook door deze moeilijke fase kunnen heen varen. Dit is een belangrijk pakket, zeker ook voor Griekenland zelf, omdat met dit pakket Griekenland er zicht op heeft, zo goed mogelijk weer te komen tot een houdbare staatsschuld, maar er ook zicht op heeft om uiteindelijk weer tot groei te komen. Je zou kunnen zeggen dat Europa met dit pakket z'n verantwoordelijkheid heeft genomen en het is nu van groot belang dat ook Griekenland zijn verantwoordelijkheid neemt. Zij zijn nu aan zet. Ze zijn aan zet om ervoor te zorgen dat de voorwaarden van het pakket kunnen worden ingevuld, zonder vertraging en wij hebben gezegd dat is ook nodig voor de uitbetalingen van komende tranches in het bestaande steunpakket. Dus Nederland heeft gezegd, inmiddels met andere landen, dat de zesde tranche in het bestaande steunpakket niet kan worden uitgekeerd zolang er onduidelijkheid is over een eventueel referendum. Dat lijkt van de baan, dat zou een goede zaak zijn, maar wat ons betreft geen nieuwe tranche als dat referendum nog boven de markt zou hangen.

We hebben daarnaast gepleit voor een sterkere toezichtrol voor het IMF, daar hebben we vandaag in de ministerraad over gesproken. Het grote belang dat het IMF een zwaardere toezichtrol heeft in deze hele kwestie. Daar hebben we ook in de brief van 7 september over gesproken, de brief die gaat over het versterken van het toezicht in de EU op het naleven van het Stabiliteits- en Groeipact. En wij vinden, meer in algemene zin, dat het ontzettend belangrijk is dat landen volledig hun afspraken nakomen waar het gaat om dat Stabiliteits- en Groeipact, omdat ze anders landen die die afspraken wel nakomen in de problemen kunnen brengen.

Nou, het is goed dat blijkbaar, en we hopen dat dat vandaag definitief wordt, Griekenland afziet van dat referendum. Diplomatieke druk was ook wel behoorlijk. In Cannes hebben we dat heel zichtbaar gezien, Merkel en Sarkozy. Er is natuurlijk ook heel veel getelefoneerd de afgelopen dagen, ik heb zelf woensdag voor de top in Cannes ook gebeld met Papandreou en ook met Merkel en eerder met Van Rompuy, met Nick Clegg en met de Finse collega Katainen. Allemaal om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk als Europese collega's ook woensdag de druk op de Grieken zouden opvoeren om tot verstandige besluiten te komen. Niettemin is het nog te vroeg om te juichen, we moeten nu afwachten hoe het gaat in het Griekse parlement vandaag, hoe het debat verloopt, of de politieke situatie daar weer stabiliseert. Ik ga ook niet speculeren op allerlei scenario's van wat er uit kan komen, dat moeten we nu verder afwachten. Wij volgen die ontwikkelingen op de voet. Het zelfde geldt overigens voor de ontwikkelingen in Italië, het is van groot belang dat Italië de afspraken nakomt die ze hebben gemaakt met de Europese collega's om daar de economie op orde te brengen. Er is nog geen financieel hulppakket voor Italië, maar niettemin is het van het grootste belang dat Italië de schulden verlaagt en de groei op gang brengt en daarvoor ook de noodzakelijke maatregelen neemt. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de situatie deze week is ontstaan, wat dus onderstreept het enorme belang van een sterke brandgang. Een sterke brandgang in de EU tussen landen die een probleem hebben en landen die nog geen probleem hebben. En daarom is het juist ook zo belangrijk dat het Europese noodfonds wordt verscherpt, dat de banken op een niveau komen qua kapitalisatie dat ze door de storm kunnen varen, maar ook dat die strikte governance afspraken nu worden uitgewerkt. De Nederlandse regering zal zich ervoor inzetten om het pakket zo snel mogelijk uit te werken. Daar hebben we ook een Kamerdebat over gehad, er is goed naar de Kamer geluisterd. We zullen de inzichten nadrukkelijk betrekken bij de verdere uitwerking van de maatregelen, zodanig dat we ook aan het Nederlandse parlement zo snel mogelijk uitgewerkte voorstellen kunnen voorleggen.