Opening van de Week van het Geld

Korte toespraak van minister van Financiën Jan Kees de Jager bij de opening van de Week van het geld door Prinses Máxima en de minister op 7 november 2011.

Koninklijke hoogheid, dames en heren,

Fijn dat u allemaal hier naartoe bent gekomen voor de opening van de Week van het Geld. Is een Week van het Geld nodig? Jazeker!
Er zijn in de wereld heel veel mensen die niet goed met geld kunnen omgaan. We hebben trouwens de afgelopen tijd gemerkt dat heel wat landen er ook niet zoveel van terecht brengen. En dat geeft altijd problemen, klein en groot.
Van een lege portemonnee tot de schuldencrisis in Europa. Het is niet alleen heel vervelend, het is ook bijna altijd te voorkomen. Zolang de uitgaven maar kloppen met de inkomsten. Als minister van Financiën is dat één van mijn belangrijkste taken.
Ik heb al jong geleerd om goed met geld om te gaan. Als je dat eenmaal kunt, verleer je het nooit meer. En je hebt er je hele leven gemak van. Daarom ben ik enthousiast dat we ook dit jaar een Week van het Geld organiseren. Dat we weer zoveel mogelijk kinderen van de basisschool leren om slim met geld om te gaan. En dat we ze ook bijbrengen dat het gewoon leuk is om goed met geld om te gaan.
Ik ben blij dat er zoveel partijen meedoen aan De Week van het Geld, van de Donald Duck tot aan de Nederlandsche Bank, van het Nibud tot de Koninklijke Nederlandse Munt. Ook de banken en de verzekeraars leveren een grote bijdrage. Dan heb ik het nog niet eens over alle scholen en docenten.
En het draait natuurlijk vooral om de kinderen zelf. Want zij zijn de allerbelangrijkste schakel.