Verhagen: ‘Gemeenten aanspreken op onnodige regels’

Gemeenten die ondernemers hinderen met onnodige regels, moeten daar vaker op worden aangesproken. Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) op het jaarcongres van MKB-Nederland in Den Haag. Het aandragen van concrete voorbeelden kan gemeenten helpen in actie te komen.

Foto: Robert Goddyn - Minister Verhagen (EL&I) bezocht met voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland het bedrijf Airborne in Den Haag.

Regeldruk verlagen

In de bestuursafspraken met het kabinet beloven de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) de regeldruk voor bedrijven en burgers vanaf 2013 tot en met 2015 met 5% per jaar te verlagen. Het ministerie van EL&I spreekt met de organisaties en met de 32 grootste gemeenten over de uitwerking van die afspraken.

Ruimte om te ondernemen

'Het kabinet wil ondernemers de ruimte geven om te doen waar ze goed in zijn. Dat is niet het invullen van formulieren, maar ondernemen,' aldus minister Verhagen. 'Dat krijgen we alleen samen voor elkaar, want veel regels worden opgesteld door gemeenten.'

De bewindsman riep MKB-Nederland op bij te houden welke gemeenten veel onnodige regels hanteren en welke gemeenten juist wel ondernemersvriendelijk zijn. 'Zo kunnen ze van elkaar leren hoe ze ondernemen makkelijker kunnen maken. Ik zal de gemeenten die weinig of geen vooruitgang boeken daarop aanspreken.'

Maatregelen

Het kabinet heeft al tal van maatregelen genomen die leiden tot een verlaging van de lastendruk van de rijksoverheid met 12% in 2012. Daarmee is de doelstelling van het kabinet van een kwart minder regeldruk in 2015 al bijna voor de helft gehaald. Het gaat om in totaal ongeveer 100 maatregelen en levert het bedrijfsleven een kostenbesparing op van ruim 1,6 miljard euro.

Werkbezoek

Voorafgaand aan het jaarcongres van MKB-Nederland bracht Verhagen met voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland - een werkbezoek aan het bedrijf Airborne in Den Haag. Dankzij de ontwikkeling van een flexibele kunststof buis die de winning van olie en gas vergemakkelijkt, groeit dit bedrijf snel.

Rol van de overheid

De groei wordt mede mogelijk gemaakt doordat Airborne een beroep heeft kunnen doen op de groeifaciliteit en de garantieregeling voor het MKB. “Een mooi voorbeeld van hoe de rol van overheid in mijn ogen moet zijn,” aldus Verhagen. “Zo min mogelijk in de weg lopen en een steun in de rug bieden als dat nodig is.”