ConsuWijzer.nl 'Beste overheidswebsite 2011'

De website ConsuWijzer.nl is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Overheidswebsite 2011'. Dat heeft de organisatie achter Website van het Jaar bekend gemaakt. Aan Consuwijzer werken drie organisaties van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) samen.

Consumenten kunnen op de site terecht voor onder andere voorbeeldbrieven om een klacht in te dienen bij een bedrijf. Daarnaast staan op de website scripts voor gesprekken met de winkelier om te oefenen en begrijpelijke juridische informatie.

Toezichthouders

ConsuWijzer ontvangt jaarlijks zo’n 100.000 vragen en klachten van consumenten over hun rechten. Deze vormen belangrijke signalen voor de drie toezichthouders achter het loket: de NMa, OPTA en de Consumentenautoriteit. Zij kunnen optreden wanneer bedrijven zich niet aan de regels houden, bijvoorbeeld door het opleggen van een boete. Per 1 januari 2013 zullen de drie toezichthouders fuseren tot de Autoriteit Consument en Markt.

ConsuWijzer bestaat dit jaar 5 jaar. In deze periode is de site zo’n 8 miljoen maal bezocht. Afgelopen jaar won ConsuWijzer ook al de prijs voor beste overheidssite.