Ouders krijgen meer invloed op de kwaliteit van hun kinderopvang

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat ouders meer invloed geven op de kwaliteit van hun kinderdagverblijf. De minister versterkt de positie van de ouders en geeft hen meer rechten om de organisatie aan te spreken op misstanden.

Kinderopvangorganisaties worden verplicht open te zijn over de kwaliteit en de financiële situatie en er komt een geschilleninstantie die bindende uitspraken doet. Dit staat in een brief die minister Kamp vandaag aan de Tweede Kamer stuurt over een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) naar marktwerking in de kinderopvang.  

'Het onderzoek van het CPB maakt duidelijk dat de markt nog niet goed functioneert. Er is nog weinig concurrentie, vooral doordat er wachtlijsten zijn. Hierdoor is de keuzemogelijkheid van ouders vaak beperkt. Het is belangrijk dat de branche zich hiervan bewust is en zorgt dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit. Overigens blijkt uit de meest recente cijfers dat het aanbod harder groeit dan de vraag, waardoor de wachtlijsten op veel plaatsen zullen afnemen', aldus minister Kamp. Uit het onderzoek van het CPB blijkt verder dat de commercialisering en de schaalvergroting van de laatste jaren geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de kinderopvang.

Nu richten ouders zich nog vooral op de financiële kant van het kinderdagverblijf omdat de kwaliteit van de opvang niet altijd duidelijk is. De minister wil het adviesrecht over de prijs van de kinderopvang afschaffen en alle aandacht richten op de kwaliteit. Het percentage ouders dat meer betaalt dan de prijs die door de overheid wordt vergoed is, vooral in de buitenschoolse opvang, gestegen. Vaak komt dit doordat de opvang extra activiteiten aanbiedt die bovenop de uurprijs wordt berekend. De ondernemersorganisatie in de kinderopvang en de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, BOinK, krijgen tot eind 2012 de tijd om de bestaande kinderopvangkaart waarin bedrijven hun prijs en kwaliteit aangeven te vullen; nu maken bedrijven daar nog maar mondjesmaat gebruik van. Komt de sector niet over de brug, dan zal Kamp die informatieplicht in de wet vastleggen.

De minister verwacht dat de concurrentie in de sector, door het verdwijnen van de wachtlijsten, in de toekomst toeneemt en de markt daardoor beter gaat werken. Ouders krijgen meer te kiezen en ondernemers moeten sterker met elkaar concurreren. Toch blijft het lastig voor ouders om van kinderopvang te wisselen, niet alleen door de wachtlijsten maar ook doordat een kind zich aan de medewerkers en andere kinderen hecht. Daarom vindt minister Kamp het belangrijk dat ouders meer invloed krijgen op het kinderdagverblijf waar zij hun kinderen brengen.