Minister Schippers huldigt wereldkampioenen honkbal

‘Ons honkbalteam heeft geschiedenis geschreven. Nederland is door deze fenomenale prestatie geklommen naar de vijfde plaats van de ranglijst van de wereldhonkbalbond,’ dat zei minister Edith Schippers bij de huldiging van het Nederlands honkbalteam in het Teylers museum in Haarlem op 11 november 2011.

Wereldkampioenen!

Sportliefhebbers!

Terwijl in het zuiden van ons land vandaag, de elfde van de elfde, prins carnaval wordt gekozen, zijn wij hier in Haarlem bij elkaar om de kersverse wereldkampioenen honkbal te huldigen. Ik hoorde ook dat de stelletjes in de rij staan om te kunnen trouwen op de elfde van de elfde 2011. Het is voor velen een mooie dag, ook voor u!

Nederland is voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen! De eerste Europese wereldkampioen sinds 1938, toen Groot-Brittannië de buit opeiste. De beste honkballers van de wereld in een toernooi in Panama waar de 25-voudige wereldkampioen Cuba zelfs twee keer werd verslagen. En die tweede keer was de zinderende finale die met 2-1 werd gewonnen. Veel mensen zaten er om middernacht klaar voor, maar moesten lang geduld hebben, want de wedstrijd begon pas in de vroege ochtend.

Het was een geweldige wedstrijd!

Wat te denken van werper Rob Cordemans die pas in de vierde inning zijn eerste honkslag tegen kreeg. Of eerste honkman Curt Smith, in Panama uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het wereldkampioenschap!

We huldigen onze kampioenen niet toevallig in Haarlem. De hoofdstad van Noord-Holland is onlosmakelijk verbonden aan één van de belangrijkste honkbaltoernooien van ons land: de Haarlemse honkbalweek.

Een toernooi dat dit jaar alweer voor de 25e keer werd gehouden. En waar maar liefst 60.000 honkballiefhebbers op af kwamen. Waar we al wat hoop voor het wereldkampioenschap kregen nadat Cuba met een onthutsende 10-0 aan de kant werd gezet. Die waren dus te verslaan. En waar Nederland het sterk bezette toernooi won. Hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Cuba in de laatste wedstrijd revanche nam.

Maar in het regenachtige Panama – het leek Nederland wel- bleef Oranje schitterend op de been. Slechts één wedstrijd ging verloren, tegen Canada. En dan nog pas in de verlenging.

Beste mensen,

ons honkbalteam heeft geschiedenis geschreven. Nederland is door deze fenomenale prestatie geklommen naar de vijfde plaats van de ranglijst van de wereldhonkbalbond. We zijn hier vandaag met zijn allen bij elkaar in het Teylers museum om onze honkbalhelden te huldigen voor hun fantastische optreden. Voor hun schitterende teamprestatie. Dat geldt voor spelers, technische staf, trainers en al die mensen die op welke manier dan ook een bijdrage hebben geleverd aan deze teamprestatie. En laten we het thuisfront niet vergeten, zonder hen gaat het niet!

Je zou met recht kunnen zeggen: waar een klein land groot in kan zijn. Het zal de honkbalsport een flinke boost geven. Het onderstreept ook dat we echt op weg zijn naar een goed topsportklimaat! Ik kijk nu al uit naar het Europees kampioenschap honkbal dat volgend jaar in ons land wordt gehouden, en waar de KNBSB ongetwijfeld weer een vlekkeloos toernooi zal neerzetten.

Beste aanwezigen,

Alle spelers die deel hebben genomen aan het wereldkampioenschap Honkbal in Panama hebben een unieke prestatie van wereldformaat geleverd. Bij dergelijke topprestaties hoort ook een bijzondere waardering vanuit de samenleving. Die waardering willen wij vandaag op een bijzondere manier tot uitdrukking brengen, namelijk vanaf nu kunnen alle spelers in die waardering betrokken worden en niet alleen aanvoerder en coach, zoals in het verleden het geval was. Dat vind ik een goede zaak en velen met mij. Vandaag doe ik de aftrap voor twee leden van uw team. Ik vraag daarom aanvoerder Sidney de Jong en hoofdcoach Brian Farley naar voren te komen.

Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd jullie te benoemen tot Ridder in de Orde van oranje Nassau en met bijzonder veel genoegen reik ik hierbij de versierselen uit.

Dames en heren,

ik richt me nu even tot de overige leden van het team. Ik vind het namelijk ook belangrijk dat de waardering vanuit de samenleving tot uiting komt in de plaatselijke gemeenschap dan wel in het land waar u woont. Wanneer voor u de procedures zijn afgerond, kan in de komende periode ook een decoratie worden opgespeld door uw burgemeester, uw Gouverneur in ons Caribische deel van het Koninkrijk dan wel door onze diplomatieke vertegenwoordiging in de Verenigde Staten.

Tot slot, ben ik verheugd te kunnen meedelen dat het Hare Majesteit heeft behaagd om Robert Eenhoorn eveneens te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zijn jarenlange inzet en bijzondere verdiensten voor de honkbalsport hebben het mede mogelijk gemaakt dat dit jaar het hoogst mogelijke is bereikt. Robert Eenhoorn heeft aan de basis gestaan van dit succes, zowel in zijn functie van bondscoach als van technisch directeur. Zijn bijdrage aan dit succes is groot!