Persconferentie na MR 11 november 2011

De volledige persconferentie van de ministerraad is te vinden op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid. 

INLEIDEND STATEMENT
Vandaag uiteraard ook stilgestaan bij de situatie in de eurozone, zoals tegenwoordig iedere vrijdag. We volgen natuurlijk op dit moment nauwgezet de ontwikkelingen in zowel Griekenland als Italië en we zijn ook in het bijzonder geïnteresseerd in de reacties van de financiële markten op de situatie in deze landen. We moeten met elkaar vaststellen dat de eurozone een moeilijke fase doormaakt en dat van politici, vooral nu in Italië en Griekenland, dat daadkracht wordt gevraagd om snel financieel orde op zaken te stellen.

Het is hoopgevend dat Griekenland nu een uitweg uit de impasse lijkt te hebben gevonden. We wachten de ontwikkelingen af. Er zou nu zo'n beetje een nieuwe regering moeten aantreden met een breed mandaat om de crisis te lijf te gaan en we hopen ook echt dat dat daadwerkelijk gebeurt. Ik heb het laatste half uur geloof ik geen nieuws gehad, maar het leek iets uitgesteld te zijn. Ook in Rome vindt intensief politiek overleg plaats om te komen tot een mogelijke nieuwe politieke situatie. Wij gaan daar natuurlijk verder niet over, waar we wel over gaan is het belang van de stabiliteit in de eurozone en het belang dus dat deze landen de zaken normaliseren.

Er moeten concrete maatregelen worden genomen. Er moeten bezuinigingen worden doorgevoerd in deze landen om de begroting op orde te krijgen. Er moeten structuurversterkende maatregelen worden genomen om de groei in deze landen op gang te krijgen en daar zetten wij op in, want stabiliteit alleen is niet genoeg, er moet ook groei zijn. Het is niet voor niets een stabiliteit- en groeipact. Urgent nu is in ieder geval de stabiliteit, er voor zorgen dat de schulden onder controle komen, tegelijkertijd ook de hervormingen doorvoeren zodanig dat ook in deze landen uiteindelijk die groeimachine weer op gang kan komen.

Dit thema, economische groei, zal ook centraal staan bij het bezoek maandag en dinsdag aan het Verenigd Koninkrijk. Het is een bezoek waarbij innovatie centraal staat. Komende maandag en dinsdag ook gesprekken met premier Cameron en vice-premier Clegg. De onderlinge economische banden tussen Nederland en het VK zijn heel sterk. Ieder jaar exporteren we voor 30 miljard euro naar het VK. Het VK is de een na grootste investeerder in Nederland, de Britse investeringen in ons land hebben een waarde van 60 miljard euro en andersom is ook Nederland de tweede investeerder in het VK met investeringen ten waarde van in totaal bijna 94 miljard euro. Er is dus veel bij te winnen. Uiteraard, we gaan ook ver weg, Brazilië, Rusland, India, China. Maar als je nou ziet hoe heel sterk die band is met bijvoorbeeld het VK, zo dichtbij, dan ben ik blij dat we dit jaar Maxime Verhagen in Duitsland, ik nu in het VK, ook echt weer bezig zijn om die banden aan te halen met landen zeer dichtbij met wie wij hele sterke economische relaties hebben en als je daar, die relatie, verder kunt uitbouwen heeft dat natuurlijk enorme effecten.

We gaan samen met veel bedrijven op pad. Onder andere uit de creatieve industrie. We gaan naar Londen, naar Manchester, naar Birmingham en we gaan technologische bedrijven bezoeken, mediabedrijven bezoeken en we gaan proberen te helpen om weer veel contacten te leggen voor het Nederlandse bedrijfsleven en weer heel veel banen te veroorzaken, zowel daar als hier.