Kabinet: vanaf 2014 indirecte waterschapsverkiezingen

De besturen van de waterschappen worden voortaan door gemeenteraadsleden gekozen. Het kabinet geeft hiermee uitvoering aan het regeerakkoord waarin is aangegeven dat de huidige wijze van verkiezen, namelijk door alle Nederlanders per brief, wordt vervangen door indirecte verkiezingen via de gemeenteraden. Vandaag heeft staatssecretaris Atsma(Infrastructuur en Milieu) het wetsvoorstel “wijziging Waterschapswet tot invoering van indirecte waterschapsverkiezingen’’ naar de Tweede Kamer gestuurd.

Indirecte verkiezingen

Het kabinet vindt het bestaan van de waterschappen van groot belang voor de bescherming tegen water. Ook is het goed dat de waterschappen voor de uitvoering van hun wettelijke taken zelf belastingen heffen. Het is wel wezenlijk dat er goede democratische controle is op de besteding hiervan. Daarom zijn er elke vier jaar waterschapsverkiezingen. Maar elke keer dat er verkiezingen zijn ontstaat er een discussie over het bestaansrecht van de waterschappen en blijkt dat de kiezer weinig belangstelling heeft voor de waterschapsverkiezingen. Daarom is in het regeerakkoord afgesproken het huidige systeem van waterschapsverkiezingen voor de categorie van ingezetenen te vervangen door een systeem van indirecte verkiezingen via gemeenteraden. 

Verkiezingen 2012

Het wetsvoorstel regelt ook dat de eerstvolgende waterschapsverkiezingen in 2012 vervallen. De indirecte verkiezingen vinden namelijk kort na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 plaats. Er zouden dan zowel in 2012 als in 2014 waterschapsverkiezingen plaatsvinden. Door de verkiezingen in 2012 te laten vervallen, wordt veel geld bespaard. De huidige bestuurders mogen ongeveer 1,5 jaar langer aanblijven.