Pastors nieuwe voorzitter SONT

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft de heer M. Pastors benoemd tot voorzitter van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT). De benoeming gaat in op 20 november 2011 en loopt tot 1 januari 2014. De bewindsman vindt het belangrijk dat de thuiskopieregeling goed wordt uitgevoerd tot de inwerkingtreding van het aangekondigde wetsvoorstel dat de thuiskopievergoedingen op voorwerpen zal afschaffen.

De heer Pastors was eerder voorzitter van de werkgroep verbetering en vereenvoudiging incasso auteursrechten. In die werkgroep hebben collectieve beheersorganisaties (VOICE) en het georganiseerde bedrijfsleven (VNO en MKB Nederland) de afgelopen jaren onder leiding van onafhankelijk voorzitter Pastors gewerkt aan maatregelen om de incasso van auteursrechtvergoedingen te verbeteren en te vereenvoudigen. Zo kunnen ondernemers voor muziekgebruik kiezen voor één factuur op één moment van het jaar en is er in juni van dit jaar één digitaal loket (one stop shop) gekomen dat de betaling van auteursrechtvergoedingen voor muziekgebruik in het bedrijfsleven vereenvoudigt (www.mijnlicentie.nl).

De heer Pastors volgt de heer Wolffensperger op die het voorzitterschap van de SONT heeft waargenomen sinds de zomer van 2010. De SONT kan advies uitbrengen over de hoogte van de thuiskopievergoeding en de voorwerpen waarop die rusten en voert marktonderzoek uit naar kopieergedrag. In deze stichting zitten vertegenwoordigers van de betalingsplichtigen en auteursrechthebbenden. De thuiskopievergoedingen worden geïnd door de Stichting Thuiskopie.