Europese Week van de Afvalvermindering

Van 19 tot en met 27 november 2011 vindt in Europees verband de Europese Week van de Afvalvermindering plaats. Het doel van deze week is om meer aandacht te geven aan afvalpreventie. Door preventie wordt minder afval geproduceerd en worden minder grondstoffen en energie verbruikt. De Afvalpreventie Demo Dagen zijn in Nederland de invulling van de Europese week van de Afvalvermindering. Deze Demo Dagen worden in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu door de NVRD georganiseerd, dat is de brancheorganisatie voor gemeenten en hun afval- en reinigingsbedrijven. 

Afvalpreventie wordt in Europa en de rest van de wereld steeds belangrijker. Door de economische en bevolkingsgroei neemt de vraag naar grondstoffen  sterk toe.  Sommige grondstoffen worden daardoor zelfs schaars. Het is daarom noodzakelijk om efficiënter om te gaan met de aanwezige grondstoffen. Het is belangrijk de samenleving hier bij te betrekken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu hecht groot belang aan de vermindering van afval en werkt aan een Nederlands Afvalpreventieplan dat waarschijnlijk in 2013 wordt gepresenteerd.

Demo Dagen

Gedurende de Europese Week van de Afvalvermindering vinden er in ons land ongeveer 50 verschillende activiteiten plaats. Een kleine greep uit deze activiteiten: de stichting Repair Café organiseert overal in het land Repaircafés waar mensen kapotte artikelen kunnen laten repareren. In Groningen ontvangen alle schoolkinderen een broodtrommel en drinkbeker, in Brabant worden Loesje-teksten over afvalpreventie op vuilniswagens aangebracht en de Margriet Winterfair besteedt aandacht aan voedselverspilling. 

Europese prijs

Aan de Europese Week van de Afvalvermindering nemen 34 organisaties in 20 landen deel. In totaal zijn ongeveer 7.000 initiatieven aangemeld. De meest aansprekende initiatieven maken kans op een prijs tijdens de European Wast Reduction Awards Ceremony in juni 2012 in Parijs.