Opstelten scherpt daderaanpak geweld in huiselijke kring aan

Daders van geweld in huiselijke kring moeten eerder en sneller worden opgespoord en vervolgd. Met verbeterde bewijs- en dossiervorming en de code rood aanpak: een verscherpte aanpak voor recividerende daders en de ernstigste categorie daders, daders van het zogenaamde ‘intimate terrorism’, is het de bedoeling dat daders gerichter worden aangepakt. Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

1. Verbeterde bewijsvoering en dossiervorming

Omdat het niet altijd eenvoudig is om een zaak in een strafrechtelijk traject te krijgen, zet de minister in op verbeterde bewijsvoering en dossiervorming in zaken van geweld in huiselijke kring. Nog voor de zomer van 2012 zullen alle mogelijkheden hiertoe worden verkend; daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan de inzet van forensisch onderzoek, intensiever buurtonderzoek en meer getuigenverhoor. Opstelten schrijft dat hij met name voor zaken waar kinderen bij betrokken zijn, extra inzet gewenst acht. Daarbij sluit hij aan bij de reeds ingezette actie om extra capaciteit in te zetten op het opsporen van kinderporno.

2. Code rood

Gelet op het structurele karakter van het gepleegde geweld of de misdrijven, acht Opstelten een verscherpte aanpak noodzakelijk voor recidiverende daders en daders van ‘intimate terrorism’. Daders van ‘intimate terrorism’ gaat het erom hun slachtoffers te domineren door controle en macht uit te oefenen met veelal eenrichtingsverkeer van ernstig geweld van man op vrouw. In verband met de ernst van de situatie wordt deze aanpak bestempeld met ‘code rood’. De bewindsman gaat met een aantal veiligheidshuizen een gerichte aanpak ontwikkelen, waarbij het zowel kan gaan om een verscherpte strafrechtelijke aanpak als het actiever inzetten van zorg. In pilotvorm zal  worden gewerkt aan het definiëren van groepen daders met ‘code rood’, het selecteren van deze zaken in de veiligheidshuizen en het ontwikkelen van een verscherpte aanpak voor deze zaken in de veiligheidshuizen. De pilots starten begin 2012 en lopen een jaar.

3. Monitoring

Het terugdringen van recidive is een belangrijke pijler van dit kabinet. Om zicht te houden op de recidive zal het WODC geweld in huiselijke kring opnemen in de recidivemonitor. De eerste resultaten zullen eind 2012 bekend zijn, waarna de ontwikkelingen periodiek gevolgd zullen worden. 

Naast de dadergerichte aanpak zet het kabinet ook in op het versterken van de positie van (potentiële) slachtoffers en het doorbreken van intergenerationele overdracht van geweld in huiselijke kring. Hiertoe zal het kabinet een rijksbrede aanpak ontwikkelen.