Persuitnodiging: Staatssecretaris Bleker ontvangt bruinvisbeschermingsplan

De bruinvis is een kleine walvissoort die van oudsher in de Nederlandse wateren voorkomt. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was het dier bijna uitgestorven, maar tellingen wijzen uit dat het dier de laatste jaren aan een opmars bezig is. Desondanks is niet goed vast te stellen of de zogeheten ‘staat van instandhouding’ gunstig is.

Rapportage walvisdeskundigen

Om meer te weten te komen over de bruinvis en stabiliteit van de soort in de Nederlandse wateren, heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) de twee walvisdeskundigen Kees Camphuijsen en Marije Siemensma gevraagd om een rapportage.

Meer gecoördineerd onderzoek

Dit bruinvisbeschermingsplan wordt woensdag 23 november 2011 door beide onderzoekers aangeboden aan staatssecretaris Henk Bleker van EL&I. De meeste aanbevelingen richten zich op het doen van meer en gecoördineerd onderzoek. Daarnaast bevat het rapport aanbevelingen over maatregelen om verdere verstoring van het dier tegen te gaan. De staatssecretaris zal een korte reactie geven op de aanbevelingen in het plan.

Mededeling voor de redacties

  • Vertegenwoordigers van de media die de overhandiging mee willen maken zijn woensdag 23 november 2011 uitgenodigd op het ministerie van EL&I, Prins Clauslaan, 8 (gebouw Landbouw);
  • De aanbieding vindt plaats van 12.15 tot 12.45;
  • Graag aanmelden bij thijsvanson@minlnv.nl of sms naar 06-20013685.