Veldhuijzen van Zanten reikt Jong Lokaal Bokaal uit

Capelle aan den IJssel heeft de Jong Lokaal Bokaal in de wacht gesleept, de prijs voor de gemeente die zich inzet voor positief jeugdbeleid en jongerenparticipatie. De stad versloeg hiermee Den Haag en Zaanstad. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) reikte de  bokaal uit in Utrecht. De Jong Lokaal Bokaal is een project van NJR in samenwerking met VWS. 

De staatssecretaris overhandigt de bokaal aan kinderen uit de winnende gemeente Capelle aan den IJssel.

De jury was zeer lovend over de mate waarin het positief jeugdbeleid is verankerd in Capelle. Jongeren merken al op jonge leeftijd dat de gemeente ze betrekt bij zaken die hen aangaan. Dit begint bij de Kinderraad met een Kinderburgemeester; een basisschoolleerling. Oudere jongeren kunnen zich aansluiten bij de Jongerenraad, die inmiddels een sterke positie heeft binnen de gemeente. Capelle weet grote groepen jongeren te bereiken met een keur aan voorzieningen en projecten.

Dit jaar mocht de zichtbaar trotse wethouder Jeugd, Ans Hartnagel, de grote glimmende bokaal  in ontvangst nemen: 'We zien dat de jeugd het in feite van ons overneemt. Ze doen het allemaal zelf! Het is eigenlijk heel simpel: wij vragen hen om ons te vertrouwen en wij vertrouwen hen. Dan krijg je zulke mooie dingen.'
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten zag dit terug in de Capelse aanpak: 'Als je iets wil veranderen in de wereld, moet je hetgeen dat jij te bieden hebt, aanbieden aan diegene waar het om gaat. Capelle doet dat ontzettend goed.'
De Jong Lokaal Bokaal werd 21 november 2011 voor de vierde keer uitgereikt.  Naast Capelle waren ook Zaanstad en Den Haag finalisten.