Knapen praat in Beijing en Busan over toekomst OS

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken vertrekt zondag voor een werkbezoek naar het Chinese Beijing en de vierde vergadering van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over effectievere ontwikkelingssamenwerking in Busan, Zuid-Korea.

De reis staat in het teken van de noodzaak om de traditionele hulparchitectuur te verlaten en de overstap te maken naar een gezamenlijke toekomst voor ontwikkelingssamenwerking waar relatief nieuwe spelers als China en het bedrijfsleven bij betrokken zijn.

De staatssecretaris spreekt in Beijing onder anderen met vice-minister Fu Ying voor Europese Zaken, wetenschappers en overheidsvertegenwoordigers voor ontwikkelingssamenwerking. Op de agenda staan de economische situatie in Europa en de visie van China op ontwikkelingssamenwerking.

China, de tweede economie in de wereld, is niet alleen een belangrijke economische partner voor Europa en Nederland. Het land is tevens een van de belangrijkste spelers in ontwikkelingslanden in Afrika.

Aansluitend vliegt de staatssecretaris door naar Busan voor het vierde High Level Forum (HLF4) van de OESO. Daar vergaderen ministers uit donor- en ontvangende landen, vertegenwoordigers van multilaterale organisaties en maatschappelijke organisaties over het verbeteren van de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking.

Mede dankzij de inzet van Nederland praten voor het eerst ook relatief nieuwe spelers als China en het bedrijfsleven actief mee over de nieuwe agenda die daar uit voort moet vloeien.