Rutte: Nederland werkt actief aan aanpak crisis

Minister-president Rutte stond na afloop van de wekelijkse ministerraad stil bij de Europese schuldencrisis. Hij benadrukte dat lidstaten hun eigen huishoudboekje op orde moeten krijgen door de afspraken van de Europese top van 26 oktober 2011 uit te voeren. 'Wie dat niet doet, brengt anderen in gevaar.'

Nederland werkt er hard aan om die boodschap bij iedereen 'tussen de oren' te krijgen, zei Rutte. Zo is minister De Jager (Financiën) vandaag in Berlijn om hierover te spreken met zijn Duitse en Finse collega. Staatssecretaris Knapen (BZ) gaat in Athene het gesprek aan met de Grieken.

Minister-president Rutte heeft de voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy gesproken en bezoekt binnenkort in Italië de nieuw aangetreden premier Monti. 'En het zal ongetwijfeld een belangrijk gespreksonderwerp zijn tijdens mijn ontmoeting met de Amerikaanse president Obama', aldus Rutte.

Vertrouwen in de eurozone

De Europese commissie heeft deze week enkele voorstellen gepresenteerd die bijdragen aan vertrouwen van de financiële markten in de eurozone en die leiden tot rust en financiële stabiliteit.

Volgens premier Rutte liggen de voorstellen in de lijn met de ideeën die Nederland in september heeft gepresenteerd, zoals aanscherping van het toezicht en het instellen van een begrotingscommissaris.

Van Rutte mogen de voorstellen nog wel een stapje verder gaan. 'Wij willen afdwingbare sancties tegen landen die stelselmatig de regels aan hun laars lappen en de rekening neerleggen bij landen die hun zaken wel op orde hebben.'