Nederland en Brazilië zoeken samenwerking in wetenschap, technologie en innovatie

Nederland en Brazilië gaan samenwerken op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Braziliaanse minister Aloizio Mercadante Oliva van Wetenschap, Technologie en Innovatie hebben een zogeheten Memorandum of Understanding getekend.

Met deze overeenkomst spreken de bewindspersonen uit dat de twee landen meer gaan samenwerken op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. De nadruk ligt hierbij op de sectoren landbouw, biochemie, bio-energie en life sciences. In een gezamenlijk comité zullen concrete onderwerpen van samenwerking worden vastgesteld.

Staatssecretaris Bleker: “Wetenschap, technologie en innovatie zijn essentieel voor een duurzame economische groei. Van deze samenwerkingsovereenkomst zullen beide landen de vruchten plukken”.

Samenwerkingsverbanden

De afgelopen decennia heeft Brazilië een sterke wetenschappelijke en technologische positie ingenomen op het gebied van landbouw, biochemie, bio-energie en life sciences. Dit zijn terreinen waar Nederlandse universiteiten, kennisinstituten en bedrijven veel interesse in hebben. Er bestaan al samenwerkingsverbanden tussen verschillende Braziliaanse en Nederlandse universiteiten zoals op het gebied van landbouw en voedsel (Wageningen UR), bioplastics (Technische Universiteit van Eindhoven) en onderzoek naar kanker (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Innovatie-attaché

Verder kondigde staatssecretaris Bleker aan dat er een innovatie-attaché zal worden gestationeerd op de ambassade van Nederland in Brasilia. Deze assistent gaat zich inzetten voor een intensievere samenwerking tussen Brazilië en Nederland.

Staatssecretaris Bleker is op handelsmissie in Brazilië. De opkomende economie van Brazilië biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Regelmatig overleg tussen bewindspersonen of hoge ambtenaren en inzet van de ambassades kan leiden tot het opheffen van handelsbelemmeringen of kan nieuwe investeringen opleveren. Handelsmissies met Nederlandse bedrijven kunnen ook leiden tot meer wederzijdse handel en investeringen.