Project Schiphol- Amsterdam- Almere: Kick-off Eerste fase dialoog A1/A6

Maandag 31 oktober was de kick-off Eerste fase Dialoog voor A1/A6, het tweede deelproject van het project Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) en één van de vier DBFM-deelcontracten, naast een D&C contract.

De Kick-off Eerste fase Dialoog markeert het begin van een volgende fase in de aanbesteding van het contract A1/A6 Diemen-Almere-Havendreef. In de Eerste fase Dialoog vinden met alle zes gegadigden twee Dialooggesprekken plaats.

Eerder dit jaar, voor de aankondiging van de aanbesteding van A1/A6, organiseerde Rijkswaterstaat een Industry Day. Een groot aantal geïnteres­seerde marktpartijen kwam bijeen om zich te laten informeren over het project en de marktbenadering. Na de Industry Day startte de selectie, waarna marktpartijen zich konden inschrijven. Zes aannemerscombi­naties voldeden aan de selectiecriteria en zijn uitgenodigd voor de concurrentiegerichte dialoog. De concurrentiegerichte dialoog is één van de aanbestedingsprocedures die de Europese regelgeving biedt. Kenmerkend voor deze procedure is dat er een dialoog is met opdrachtnemers over het eindresultaat.

Uiteindelijk dingen drie partijen mee naar de opdracht voor het deelproject A1/A6. Gunning gebeurt op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Hierin worden prijs en kwaliteit gewogen meegenomen. Ook kijkt Rijkswaterstaat of de aannemer een innovatieve planning hanteert, een visie heeft over minimale hinder en oog heeft voor de leefbaarheid voor de direct omwonenden. Volgens planning gunt Rijkswaterstaat het Design, Build, Finance en Maintain (DBFM) contract in 2013. De aannemer heeft dan ongeveer een jaar de tijd om zich voor te bereiden op de uitvoering, want de start van de werkzaamheden staat gepland in 2014.