Eerste certificaten uitgereikt aan dierenagenten

Minister Opstelten heeft vandaag op de Politieacademie in Apeldoorn certificaten uitgereikt aan de eerste dierenpolitieagenten. In totaal gaan er dit jaar meer dan 125 medewerkers dierenpolitie aan de slag. Eind 2014 moeten alle 500 dierenagenten operationeel zijn. Met de invoering van de dierenpolitie wordt dierenmishandeling en dierenverwaarlozing steviger aangepakt. Ook gaan de strafeisen voor dierenmishandeling omhoog. Verder is het meldnummer ‘144, red een dier’ onlangs opengesteld waardoor meldingen van dierenleed beter en effectiever kunnen worden opgevolgd.

De belangrijkste taak van de dierenpolitie is de aanpak van dierenmishandeling en dierenverwaarlozing. De dierenpolitie treedt preventief, hulpverlenend, handhavend en strafrechtelijk op bij dierenleed.

Ook beoordeelt de politie de meldingen die binnenkomen op het meldnummer ‘144, red een dier’. Het meldnummer is ondergebracht bij het Korps Landelijk Politiediensten (KLPD). Bij meldingen van acuut dierenleed wordt direct actie ondernomen. Ook kan via het meldpunt een dierenambulance worden ingeschakeld.

De opleiding tot medewerker dierenpolitie aan de Politieacademie is aangepast na evaluatie van de eerste opleiding die in mei van start ging. Vanwege hun expertise bestond de eerste lichting cursisten vooral uit hondengeleiders van de politie. Zij bepalen zelf of ze na de opleiding aan de slag gaan als voltijds medewerker dierenpolitie of dat ze hun huidige functie blijven uitoefenen. De huidige cursisten wordt opgeleid tot voltijds dierenagent. In totaal worden dit jaar 138 politiemensen opgeleid tot voltijds medewerker dierenpolitie.