Minister Opstelten reikt certificaten uit aan eerste dierenagenten

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag op de Politieacademie in Apeldoorn certificaten uitgereikt aan de eerste dierenpolitieagenten. In totaal gaan er dit jaar meer dan 125 medewerkers dierenpolitie aan de slag. Eind 2014 moeten alle 500 dierenagenten operationeel zijn. Met de invoering van de dierenpolitie wordt dierenmishandeling en dierenverwaarlozing steviger aangepakt. Ook gaan de strafeisen voor dierenmishandeling omhoog. Verder is het meldnummer ‘144, red een dier’ onlangs opengesteld waardoor meldingen van dierenleed beter en effectiever kunnen worden opgevolgd.

In het regeerakkoord is afgesproken dat er deze kabinetsperiode in totaal 500 dierenpolitieagenten komen. Deze agenten worden evenredig verdeeld over de 25 politieregio’s en later over de tien regionale eenheden van de Nationale Politie. De dierenpolitieagenten krijgen een speciale opleiding aan de Politieacademie. De agenten maken deel uit van de basispolitiezorg, maar zijn volledig vrijgesteld voor hun taak. De belangrijkste taak van de dierenpolitie is de aanpak van dierenmishandeling en dierenverwaarlozing. De dierenpolitie treedt preventief, hulpverlenend, handhavend en strafrechtelijk op bij dierenleed.

Ook beoordeelt de politie de meldingen die binnenkomen op het meldnummer ‘144, red een dier’. Het meldnummer is ondergebracht bij het Korps Landelijk Politiediensten (KLPD). Bij meldingen van acuut dierenleed wordt direct actie ondernomen. Ook kan via het meldpunt een dierenambulance worden ingeschakeld. Bij minder spoedeisende zaken beoordeelt de politie of inzet nodig is van de dierenpolitie of van gespecialiseerde diensten zoals de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Begin 2012 zal een landelijke publiekscampagne voor het meldnummer 144 worden gevoerd.

De opleiding tot medewerker dierenpolitie aan de Politieacademie is aangepast na evaluatie van de eerste opleiding die in mei van start ging. Vanwege hun expertise bestond de eerste lichting cursisten vooral uit hondengeleiders van de politie. Zij bepalen zelf of ze na de opleiding aan de slag gaan als voltijds medewerker dierenpolitie of dat ze hun huidige functie blijven uitoefenen. De huidige cursisten wordt opgeleid tot voltijds dierenagent. In totaal worden dit jaar 138 politiemensen opgeleid tot voltijds medewerker dierenpolitie.