Verhagen prijst Nederland aan op ‘Olympiade energie-industrie’

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) zal dinsdag 6 en woensdag 7 december 2011 Nederland als energieknooppunt presenteren op het World Petroleum Congres in Qatar.

Het driejaarlijkse congres, waaraan 4000 prominenten van over de hele wereld deelnemen uit politiek, overheid, bedrijfsleven, wordt wel de Olympiade van de energie-industrie genoemd. Nederland is met een paviljoen op het Congres aanwezig.

Topsectoren

Energie is 1 van de topsectoren van de Nederlandse economie. Het kabinet ondersteunt Nederlandse bedrijven uit de topsectoren op veelbelovende markten in het buitenland. Dat moet in 2012 minstens 150 investeringsprojecten ter waarde van  €625 miljoen en 3000 nieuwe banen opleveren.

Gasrotonde Nederland

In zijn videopresentatie aan het congres laat minister Verhagen onder meer de mogelijkheden van Nederland als knooppunt voor het transport, de handel en de opslag van gas zien. De gasrotonde kan Nederland komende jaren ruim €18 miljard extra aan economische activiteit en ruim 13000 banen opleveren.

Voor het eerst in Midden-Oosten

Het is voor het eerst dat het congres in het Midden-Oosten wordt gehouden. Minister Verhagen voert tijdens het congres onder andere besprekingen met de Qatarese minister van Handel al-Thani en met de minister van Energie Al-Sada. Verder zal de minister een ontmoeting hebben met Nederlandse en Qatarese bedrijven en ondernemers.

Mededeling voor de redacties

Er is tijdens het congres gelegenheid voor (telefonische) interviews. De toespraak en videopresentatie van de minister zijn onder embargo beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact op nemen met woordvoerder EL&I Bart Rijs, tel: +31 (0)70 379 75 52, mob: +31 (0)6 461 524 39, email: b.j.m.rijs@minez.nl