Trusted Technology Een onderzoek naar de toepassingsvoorwaarden voor Privacy by Design in de elektronische dienstverlening van de overheid

Het onderzoek “Trusted Technologies” van TNO en Tilburg Institute for Law, Technology and Society heeft gekeken wat de voorwaarden zijn om ‘Privacy by Design’ toe te passen in de elektronische dienstverlening. Privacy by design betekent het toepassen van technische en organisatorische maatregelen bij informatiesystemen om inbreuken op de persoonlijke levenssfeer te vermijden.

Het resultaat is een afwegingskader dat overheidsorganisaties ondersteunt bij de verdere doorontwikkeling van de elektronische dienstverlening en daarbij ‘ Privacy by Design’ toepast. Hierbij is rekening gehouden met de vraag hoe burgers tegen de inzet van ‘Privacy by Design’ door de overheid aankijken. De veronderstelling is namelijk dat de elektronische dienstverlening gebaat zou zijn bij de inzet van ‘Privacy by Design’ omdat het leidt tot meer acceptatie en vertrouwen van burgers, onder de voorwaarde echter, dat de effectiviteit en doelmatigheid van dat overheidshandelen niet onaanvaardbaar kleiner wordt.

Op basis van drie focusgroep gesprekken met burgers, blijkt dat de inzet van ‘Privacy by Design’ niet perse leidt tot meer vertrouwen en acceptatie van de burgers. Burgers hebben relatief veel vertrouwen in een risicoanalyse (privacy impact assessments) en organisatorische maatregelen (privacy in organisaties), maar minder in de technische maatregelen (privacy by design). Die vinden ze vaak ingewikkeld te doorgronden.

Het onderzoek sluit goed aan bij de recent verschenen kabinetsreactie op het WRR-rapport iOverheid. Het kabinet kiest nadrukkelijk niet voor het opbouwen van nieuwe instituties om het privacybewustzijn te vergroten, maar pleit voor een verinnerlijkingstrategie. Het gebruik van het afwegingskader zou hierin kunnen ondersteunen.