Prins van Oranje 25 jaar officierskruis

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft gisteren in de Julianakazerne te Den Haag een gesp, behorende bij het Nederlands Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als Officier, ontvangen. Dit gebeurde ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als officier.

De militaire onderscheiding, ook wel het ‘jeneverkruis’ genoemd, wordt uitgereikt aan officieren in de Nederlandse krijgsmacht die ten minste 15 jaar actief zijn. Iedere opvolgende 5 jaar in actieve dienst wordt het getal op de onderscheiding aangepast.

De Prins ontving de gesp met het getal XXV uit handen van minister van Defensie Hans Hillen. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, behoorde eveneens tot de decorandi.

Uitzendgebieden

Ook op andere Defensielocaties in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en in uitzendgebieden werden de jeneverkruizen uitgereikt.

De Prins van Oranje is reserveofficier binnen Defensie.Bij de marine in de rang van commandeur, bij de landmacht in de rang van brigadegeneraal en bij de luchtmacht in de rang van commodore.

In 1844 werd de onderscheiding in het leven geroepen voor de officieren van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine en het Indische leger. In de loop der tijd kwamen eveneens officieren van de schutterijen en reserveofficieren hiervoor in aanmerking. Tegenwoordig ontvangen ook de beroeps- en reserveofficieren van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee het onderscheidingsteken voor eervolle langdurige dienst. Traditiegetrouw wordt het jeneverkruis jaarlijks uitgereikt op 6 december, de geboortedag van Koning Willem II.