Luchtmachtcommandant wordt directeur Maastricht Upper Area Control Centre

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen (1956) wordt per 1 april 2012 directeur van het Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC). Aan deze functie bij de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart, Eurocontrol, begint hij na zijn functioneel leeftijdsontslag bij Defensie.

Eurocontrol zorgt voor veilige, efficiënte en milieuvriendelijke luchtverkeeroperaties in de hele Europese regio. Daarnaast biedt de organisatie technische expertise voor het bouwen van de zogenoemde Single European Sky, een gemeenschappelijk Europees luchtruim. Jansen wordt verantwoordelijk voor de controle van al het grensoverschrijdend vliegverkeer binnen het luchtruim van België, Nederland, Luxemburg en Noord-west Duitsland boven een hoogte van 24.500 voet.

Het MUAC is operationeel sinds 1972, en controleert meer dan 1,5 miljoen vluchten per jaar in een van de meest complexe en dichtbevolkte gebieden ter wereld.

Luitenant-generaal Jansen volgde na de Koninklijke Militaire Academie zijn vliegeropleiding in Canada. Hij vervulde diverse operationele functies als jachtvlieger en als commandant. In 1996 was hij commandant van het F-16 detachement op de Vliegbasis Villafranca in Italië. Dit detachement was tijdens operatie Decisive Endeavour belast met luchtoperaties boven de Balkan. Jansen werd op 29 mei 2008 benoemd tot Commandant Luchtstrijdkrachten, onder gelijktijdige bevordering tot luitenant-generaal.