Verspreiding biologische wapens blijft zorgelijk

‘Biologische wapens blijven een ernstige bedreiging voor vrede en veiligheid in de wereld’, sprak minister Rosenthal tijdens de conferentie van het Biologische en Toxine Wapenconventie (BTWC) in Genève. ‘De mondiale strijd tegen de verspreiding van biologische wapens blijft onze aandacht eisen en we moeten ervoor waken dat dit soort wapens niet in handen van schurkenstaten, terroristen of georganiseerde misdaad vallen’.

Onder Nederlands voorzitterschap zijn sinds 5 december meer dan honderd landen en organisaties in Genève samen om te bezien hoe deze strijd in de toekomst nog effectiever gevoerd kan worden. Naast minister Rosenthal sprak vandaag Hillary Clinton eveneens de conferentie toe.

Het verdrag verbiedt het bezit, gebruik en ontwikkeling van biologische wapens en vormt hiermee een van de pilaren van het internationale non-proliferatiebeleid. Tijdens de conferentie buigen landen, internationale organisaties en NGO’s zich over een werkplan voor de periode tot 2016, zodat ziektes niet gebruikt gaan worden als wapen.