Landmacht ondersteunt verhuizing Radboud

Meer dan 110 militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade zijn afgelopen 3 dagen betrokken geweest bij het verhuizen van 200 patiënten van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Sint Radboud in Nijmegen. De verplaatsing, die 'operatie Rhino Move' als titel kreeg, had alles te maken met de ingebruikname van een nieuw gebouw.

Alle hulpbehoevenden werden begeleid door ten minste één militaire verpleegkundige, aangevuld met een arts ingeval het Intensive Care-patiënten betrof. Het Defensiepersoneel regelde verder dat mensen ook buiten het ziekenhuis de weg wisten te vinden. Het betrof al met al een megaoperatie die een maandenlange voorbereiding vergde. De inzet van de landmacht gebeurde op verzoek van het UMC en past in het concept van civiel-militaire samenwerking.

Patiënt-volgsysteem

Begeleiders werkten met het patiënt-volgsysteem waarbij elke zieke werd gemonitoord vanaf het vertrek uit de oude kamer tot de aankomst in de nieuwe. Onderweg meldden militaire begeleiders op vaste punten via het C2000-systeem de stand van zaken bij het commandocentrum waar de informatie in kaart werd gebracht. Volgens majoor Anton Dulk van 13 Geneeskundige Compagnie was de coördinatie binnen een civiel ziekenhuis de grootste uitdaging. "Gelukkig was het draaiboek zeer goed voorbereid en zijn er geen calamiteiten geweest.”

De centrale organisatie van het UMC kreeg eerder al hulp van militairen bij de planning, voorbereiding en uiteindelijk de werkelijke verhuizing. Van 30 Bataljon Nationale Reserve waren er bovendien 70 reservisten die de interne en externe verhuisroutes vrijhielden.