Aanscherping gedoogcriteria coffeeshops

Per 1 januari 2012 wordt de Aanwijzing Opiumwet aangescherpt. Toegevoegd worden het Besloten-clubcriterium en het Ingezetenencriterium. Per 1 januari 2014 wordt het Afstandscriterium toegevoegd.

Het Besloten-clubcriterium houdt in dat uitsluitend toegang kan worden verleend en verkocht mag worden aan leden van de coffeeshop. Een coffeeshop mag maximaal tweeduizend leden hebben (per 1 januari 2013). De coffeeshophouder moet dit documenteren in de vorm van een controleerbare ledenlijst en is zelf verantwoordelijk voor de juistheid van deze lijst.

Het Ingezetenencriterium houdt in dat het lidmaatschap van de coffeeshop uitsluitend toegankelijk is voor ingezetenen van Nederland van 18 jaar of ouder. Met het Afstandscriterium wordt de minimale afstand tussen coffeeshop en school 350 meter.

De handhaving van het aangescherpte beleid vangt aan per 1 mei 2012 in de drie zuidelijke provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Vanaf 2013 wordt het beleid uitgerold in de rest van het land.

Gemeenten handhaven het nieuwe drugsbeleid in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie met inachtneming van de lokale prioriteiten.

Met het aangescherpte beleid worden coffeeshops kleiner en beheersbaarder gemaakt en wordt de aantrekkingskracht van het Nederlandse drugsbeleid op gebruikers uit het buitenland teruggedrongen.