Defensieduikers vinden lanceerbuis granaataanslag

Militaire duikers hebben vandaag de lanceerbuis gevonden die is gebruikt bij de granaataanslag op het Amsterdamse gerechtsgebouw in september. De speuractie vond plaats in het water bij de Stadionkade.

Bij de aanslag schoot de dader een raket af met een op de schouder gedragen lanceerbuis. Het betrof een antitankwapen voor eenmalig gebruik. Eerder waren er aanwijzingen dat de schutter vluchtte met de buis, maar de politie hield er de laatste tijd rekening mee dat het wapentuig ter plaatse in het water was gegooid.

De duikers van de Defensie Duikgroep  doorzochten daarom het gebied op verzoek van politie en Openbaar Ministerie. Hierbij maakten ze gebruik van speciale sonarapparatuur. De Koninklijke Marine leverde de kikvorsmannen, bijgestaan door collega-duikers van 11 Luchtmobiele Brigade.

Specialistisch

“Brandweerduikers zijn hier niet voor opgeleid, zij hebben vooral een reddingstaak, vandaar dat Justitie aanklopte bij Defensie”, aldus hoofd Specialistische Duikteams luitenant-ter-zee 2  Anton van Dijk. “We hebben een team dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor dit soort taken paraat staat.”

Andere aanslag

Momenteel werken er nog 20 politierechercheurs aan het onderzoek. Bij een andere zaak over een aanslag op een gerechtsgebouw werd waarschijnlijk hetzelfde type wapen gebruikt. Dat was in 2007 op ‘De Bunker’, een vestiging van Justitie in Amsterdam-Osdorp.

Televisie

Op 3 januari besteedt het tv-programma Opsporing Verzocht uitgebreid aandacht  aan de aanslag van afgelopen september. Een dag later komt de zaak ook aan bod in het regionale opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV-Noord-Holland.