Nederland naar G-20 landbouwtop

Staatssecretaris Henk Bleker gaat op 30 en 31 mei 2012 naar de ministeriële bijeenkomst van de G-20 in Mexico over het verbeteren van de mondiale voedselzekerheid.

Staatssecretaris Bleker is verheugd dat Nederland is uitgenodigd: ´Nederland is een belangrijke producent én handelaar in agrarische producten. We zijn 2e exporteur van agrarische producten. Daarbij bevestigt deze uitnodiging onze inspanningen op het terrein van voedselzekerheid in de hele wereld.´

Inzet bedrijfsleven

Voedselzekerheid is één van de thema’s in het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Ook de topsectoren van de Nederlandse economie Agro&food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen dragen bij aan de uitdaging om er voor te zorgen dat iedereen in de wereld voldoende voedsel tot zijn beschikking heeft. Juist de inzet van het bedrijfsleven is belangrijk om de mondiale voedselvoorziening te verbeteren.

´Het Nederlandse model waarin de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen nauw samenwerken kan ook voor andere landen goede resultaten opleveren. Publiek-private samenwerking is belangrijk om de landbouwsector efficiënter te maken en ik zal mij er hard voor maken dat dit tijdens deze G-20 bijeenkomst de aandacht krijgt die het verdient.´

Internationale conferentie

Eind 2010 organiseerde Nederland in Den Haag een internationale conferentie over landbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering waaraan een groot aantal landen deelnam. Begin mei 2012 krijgt deze conferentie een vervolg in Hanoi (Vietnam). De uitkomsten van deze conferentie over ´climate smart agriculture´ kunnen op deze manier ook hun weg vinden naar de G-20.

Mexico

In 2012 is Mexico voorzitter van de G-20, het forum waarin 20 van de belangrijkste economieën vertegenwoordigd zijn. Eén van de prioriteiten van Mexico is het vergroten van de mondiale voedselzekerheid. Mexico hoopt afspraken te kunnen maken over manieren om de productiviteit van de wereldwijde landbouw te vergroten.