Kabinet werkt steun aan Arabische regio uit

Het kabinet steunt Tunesië, Egypte, Marokko, Jordanië en Libië  in het transitieproces. Minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen schrijven dat aan de Tweede Kamer. Rosenthal besteedt ook aandacht aan Iran, omdat dit land een storende invloed heeft op het transitieproces van de Arabische regio. Nederland blijft zich in EU-verband inzetten voor aanscherping van sancties tegen Syrië.

Vanwege de slechte economische situatie in de Arabische regio legt het kabinet de nadruk op economische groei en sociaal-economische hervormingen. Daarnaast krijgen opbouw van de rechtstaat en bescherming van de mensenrechten prioriteit. Daarbinnen wil minister Rosenthal bijzondere aandacht besteden aan vrouwen, vrijheid in de media en op internet, religieuze vrijheid en bescherming van minderheden.

Verder wordt meer ingezet op water in de regio, vanwege de waterschaarste. Daarbij wordt zoveel mogelijk van Nederlandse kennisinstellingen gebruik gemaakt, met water als niche voor het Nederlandse bedrijfsleven.