Knapen steunt met ontwikkelingsgeld transitieproces Jemen

Nederland gaat stapsgewijs weer samenwerken met de Jemenitische overheid om het land te helpen bij het transitieproces. Maar Nederland houdt daarbij wel de vinger aan de pols en overlegt uiteraard met andere donoren. Dat schrijft staatssecretaris Knapen in een brief aan de Tweede Kamer.

Na grootschalige onlusten in 2011 is met de ondertekening van een akkoord tussen de regering en de oppositie en het vertrek van President Saleh nu een begin gemaakt met een vreedzame transitie. De noden van de bevolking zijn het afgelopen jaar flink toegenomen. De middelen van de transitieregering zijn zeer beperkt. 'Met steun van de internationale gemeenschap kan de regering in Jemen beginnen het land weer op te bouwen en daarmee het vertrouwen van de bevolking winnen om democratische hervormingen door te voeren’, aldus staatssecretaris Knapen.

Nederland schortte in april vorig jaar de ontwikkelingssamenwerkingsrelatie met de overheid van Jemen op vanwege buitensporig geweld van Jemenitische veiligheidstroepen tegen vreedzame betogers. Geld voor programma’s van niet-gouvernementele organisaties bleef wel beschikbaar. Zo is juridische hulp aan vrouwelijke slachtoffers van geweld voortgezet, net als voedselhulp en de opvang van vluchtelingen en ontheemden, en een democratiseringsprogramma voor jongeren.

Momenteel zijn de politieke ontwikkelingen in Jemen voorzichtig positief.  Er zijn recent geen meldingen van grootschalig overheidsgeweld tegen vreedzame betogers meer en de overheid heeft een onafhankelijk onderzoek toegezegd naar eerder geweld tegen burgers. De troepen trekken zich terug uit de straten. Daarnaast heeft President Saleh zijn bevoegdheden overgedragen aan vicepresident Hadi, is er een nieuwe premier en een transitieregering van nationale eenheid en zijn de voorbereidingen voor de presidentsverkiezingen van 21 februari in volle gang.