Teeven reikt schaaktrofee uit na Torentjes Schaak Simultaan

Op 1 februari 2012 vond in de Statenpassage van de Tweede Kamer het Torentjes Schaak Simultaan plaats, de ‘Haagse variant’ van het beroemde Tata Steel Chess Tournament. Tijdens het evenement werden Eerste- en Tweede –Kamerleden, Haagse journalisten en oud-Kamerleden van de Tweede Kamer uitgedaagd het op te nemen tegen een schaakgrootmeester.

Aan het eind van de simultaan wordt ieder jaar de wisseltrofee uitgereikt aan de persoon die het langst stand houdt tegen de simultaanschaker, of aan degene die wint. Tijdens deze zesde editie nam de Oekraïnse topspeelster Kateryna Lahno, de jongste vrouwelijke grootmeester ooit en thans nummer 5 op de wereldranglijst voor vrouwen, achter de schaakborden plaats. Kateryna Lahno speelde in Den Haag tegen 26 schakers.

Staatssecretaris Teeven reikt trofee uit aan Bas de Gaay Fortman, schaakmeester Kateryna Lahno kijkt toe.

Wegens zijn jarenlange inzet voor de Nederlandse schaaksport als voormalig voorzitter van het Max Euwe Centrum, zijn deelname in het verleden aan het simultaan en zijn enthousiasme voor de schaaksport, was dit jaar aan staatsecretaris Teeven gevraagd de trofee uit te reiken aan de beste schaker. Volgens Teeven draagt schaken bij aan de ontwikkeling en aanscherping van vier belangrijke competenties: vooruitzien, ruimtelijk inzicht, behoedzaamheid en doorzettingsvermogen.

Bas de Gaay Fortman speelde uiteindelijk remise tegen grootmeester Lahno en werd door haar als winnaar aangewezen. Staatssecretaris Teven reikte na afloop de trofee uit aan de voormalige voormalig Groen Links-politicus.