400 jaar diplomatieke betrekkingen Nederland en Turkije

Nederland en Turkije staan dit jaar stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Vanavond openden de Turkse president Gül en minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken in het Sakip Sabancı Museum in Istanbul een groot evenement in het teken daarvan: de tentoonstelling Rembrandt and his Contemporaries – The Golden Age of Dutch Art.

In 1612 overhandigde de Nederlandse gezant Cornelis Haga namens de Republiek der Nederlanden zijn geloofsbrieven aan de Ottomaanse Sultan. De Turks-Nederlandse relaties begonnen met handel. Ook vierhonderd jaar later is de economische samenwerking van belang. De twee landen intensiveren dit jaar de economische, culturele en maatschappelijke betrekkingen.

Turkije maakt een indrukwekkende economische groei door en is vanwege zijn ligging een potentiële springplank naar de omliggende landen. De handel tussen Turkije en Nederland is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Nederland is een van de grootste buitenlandse investeerders in Turkije. Vooral voor middelgrote en kleine bedrijven, waaronder die van succesvolle Turks-Nederlandse ondernemers, liggen er economische kansen. Dit jaar is daar extra aandacht voor, onder meer met handelsmissies over en weer. De nadruk ligt daarbij op de sectoren water, milieu/afvalverwerking, energiebesparende technologie, agrofood, gezondheidszorg en creatieve industrie.

Ook cultureel en maatschappelijk hebben Nederland en Turkije een veelzijdige relatie, onder meer door de 380.000 Nederlanders van Turkse afkomst en het omvangrijke toerisme naar Turkije. Dit jaar wordt veel Nederlandse cultuur getoond in Turkije. Van het Concertgebouworkest tot oude kunst, van dans tot muziektheater, van het Nederlands Dans Theater tot design. Tegelijk is op veel plekken in Nederland Turkse kunst en cultuur te zien. Bovendien zijn er activiteiten op het gebied van onderwijs en sport, onder meer in Amsterdam en Ankara, in Deventer en Izmir, in Rotterdam en Istanbul.

Minister Rosenthal in het Sakip Sabancı Museum