Opstelten neemt extra maatregelen tot verbetering strafrechtketen

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil het proces van opsporing, vervolging, berechting en straffen verbeteren. Dit schrijft de minister in reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer ‘Prestaties in de strafrechtketen’, dat vandaag verschenen is. Minister Opstelten beschouwt het rapport van de Algemene Rekenkamer, dat zich baseerde op de periode 1 oktober 2009 tot 30 september 2010, als een kans om de prestaties in de gehele strafrechtketen te verbeteren en kondigt daartoe ook extra maatregelen aan.

Meer samenhang

Met de Algemene Rekenkamer is minister Opstelten van mening dat er weliswaar veel initiatieven zijn om de prestaties in de keten te verbeteren, maar dat de tijd gekomen is deze meer in één verband te brengen. Om de regie in de strafrechtketen te verbeteren is het van belang dat de politie en de overige partners in de keten nu onder één politiek verantwoordelijke minister vallen en dat er een Nationale Politie op komst is. De komst van de Nationale Politie biedt een uitgelezen kans om de kwaliteit, snelheid en doelmatigheid van de strafrechtketen te vergroten

Om samenhang te brengen in de verschillende initiatieven wordt er een versterkingsprogramma ingericht voor de hele strafrechtketen. Hieronder vallen alle initiatieven en projecten die zijn gericht op verbetering van prestaties van de keten, zoals digitalisering, verbetering van de informatievoorziening, versnelde afdoening van strafzaken en snelle tenuitvoerlegging van straffen. Krachtige sturing is hierbij noodzakelijk.

Verbetering opsporing

Minister Opstelten wil de opsporingsprestaties verbeteren, in het bijzonder bij delicten die een forse negatieve uitwerking hebben op slachtoffers (high impact crime). Er zijn hiervoor concrete afspraken gemaakt met de politie over de prestaties ter zake van overvallen, straatroven, inbraken, geweldsdelicten, criminele jeugdbendes en georganiseerde misdaadgroepen. Om deze ambities mogelijk te maken, is een samenstel van maatregelen voorzien, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de mogelijkheid om (digitaal) aangifte te doen en het vrijspelen van slagkracht door de introductie van andere organisatievormen.

Programma Uitvoeringsketen Strafrechtelijke Beslissingen

De politie, het OM en de rechtspraak zijn inmiddels al voortvarend gestart met initiatieven om misdrijven veel sneller en beter af te doen. Het kabinet stelt zich tot doel de behandelingsduur van eenvoudige strafzaken terug te brengen tot één maand. Bij politie en OM is inmiddels het traject ZSM gestart om een snelle selectie en afdoening van eenvoudige strafzaken mogelijk te maken. Teneinde verbeteringen bij de tenuitvoerlegging van straffen en maatregelen te bereiken is het Programma Uitvoeringsketen Strafrechtelijke Beslissingen gestart. Straffen moeten hierdoor sneller ten uitvoer gelegd kunnen worden en uitval worden voorkomen.

Om de informatievoorziening te verbeteren wordt de bestaande ‘strafrechtketenmonitor’ van het WODC momenteel uitgebouwd. Deze ontwikkeling correspondeert met de door de Algemene Rekenkamer aangegeven richting om de informatievoorziening en de sturing van de strafrechtketen te versterken.