Alternatief voor luchtruimten bij isoleercellen

Bij vijf gevangenissen zijn met onmiddellijke ingang tijdelijke maatregelen genomen om te voorkomen dat gedetineerden die in de isoleercel verblijven worden gelucht in luchtruimten die niet voldoen aan de wettelijke vereisten. Vijf andere gevangenissen waar de luchtruimten bij de isoleercellen niet voldeden hadden al eerder een alternatief gevonden of waren inmiddels niet meer in gebruik. Door deze maatregelen worden momenteel alle gedetineerden gelucht in ruimten die voldoen aan de wettelijke vereisten. De tijdelijke maatregelen zijn in afwachting van structurele verbouwingen van de luchtruimten. Met deze verbouwingen is een bedrag van 2,5 miljoen euro gemoeid. De verbouwingen zijn in de loop van 2013 afgerond. Dit schrijft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag aan de Tweede Kamer.

De verbouwingen zijn een gevolg van een eerdere uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Deze rechter bepaalde dat de directeur van de penitentiaire inrichting Tafelbergweg (Amsterdam) een gedetineerde die in de isoleercel verbleef een vergoeding van €2,50 moest betalen per keer dat hij in de luchtruimte daar gelucht werd. Uit een inventarisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar aanleiding van de uitspraak van de RSJ bleek dat in tien inrichtingen in totaal 31 luchtruimten bij de isoleercellen niet voldeden aan de vereisten. In vier van deze tien inrichtingen is conform de uitspraak van de RSJ aan gedetineerden die hun beklag hadden gedaan compensatie toegekend. Aan 189 gedetineerden is een bedrag van in totaal € 7.115 toegekend. 

De uitspraak van de RSJ zag voornamelijk op het feit dat luchtruimten niet volledig overdekt mogen zijn. In de betreffende luchtruimte was weliswaar contact met de buitenlucht aangezien het raam was verwijderd (voorzien van tralies), maar de RSJ constateerde dat daarmee niet was voldaan aan het wettelijk recht dat een gedetineerde tijdens het luchten in de buitenlucht moet kunnen verblijven. Met de verbouwingen wordt aan deze uitspraak van de RSJ tegemoet gekomen.