Kabinet met nuchter optimisme naar Rio

Ondanks moeizame onderhandelingen gaat het kabinet met nuchter optimisme naar de UN Conference on Sustainable Development in Rio de Janeiro, ofwel Rio+20. Delegatieleider staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken presenteerde vandaag bij het evenement Rio aan de Maas in Rotterdam de inzet van het Koninkrijk der Nederlanden.

Knapen vindt dat de discussie over duurzame ontwikkeling niet te veel gedomineerd moet worden door milieu en klimaatdeskundigen. ‘Het is niet of ontwikkeling of milieu of economie. Het is en-en-en’, aldus de staatssecretaris.

In Rio spelen twee hoofdthema’s: groene economie en het versterken van de VN-organisaties voor duurzame ontwikkeling. In EU-verband ijvert het koninkrijk voor een concrete agenda voor de verduurzaming van de economie, met het bedrijfsleven als onmisbare partner. Daarin moet het belang van armoedebestrijding worden meegewogen. Voor het verduurzamen van consumptie en productie legt de delegatie in Rio de nadruk op onder meer water, voedselzekerheid, landbouw, afval, transport en stedelijke ontwikkeling.

Zonder tanden

De koninkrijksdelegatie wil de VN-organisatie op twee concrete manieren versterken: ten eerste de hervorming en versterking van de VN-milieuprogramma (UNEP), plus de oprichting van een Raad voor Duurzame Ontwikkeling met uitvoerende taken die in de plaats moet komen van de huidige Commissie zonder tanden. Ten tweede de aanstelling van een Hoge VN-Vertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling.

Het Koninkrijk der Nederlanden is voorstander van duurzame ontwikkelingsdoelen, maar wil daarvoor wel aansluiten bij het bestaande post-2015 Millennium Development Goals-traject. Nederland wil geen extra geld toezeggen. ‘Er kan beter gebruik gemaakt worden van de bestaande middelen en we willen zoeken naar nieuwe, innovatieve financiering’, aldus Knapen.

Weinig ambitieus

Rio+20 bouwt voort op de eerste conferentie in Rio de Janeiro over duurzame ontwikkeling (1992) en Agenda 21, maar ook de World Summit on Sustainable Development (2002) in Johannesburg. Deze VN-top zal de voortgang op het gebied van duurzame ontwikkeling in kaart brengen, evalueren wat er de afgelopen 20 jaar wel en niet is bereikt, voorstellen voor verbetering doen en nieuwe en opkomende ontwikkelingen bespreken.

De onderhandelingen over het slotdocument verlopen langzaam. De ontwerptekst is nog lang en weinig ambitieus. Knapen verwacht dan ook dat er nog flink zal moeten worden onderhandeld tot op het allerlaatste moment.

Louise Fresco en staatssecretaris Ben Knapen op evenement Rio aan de Maas

Louise Fresco en staatssecretaris Ben Knapen op evenement Rio aan de Maas