Knapen opent aanvraagronde infrastructuurprojecten in ontwikkelingslanden

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken opende woensdag de nieuwe aanvraagronde voor Ontwikkelingsrelevante Infrastructuur Ontwikkeling (ORIO) ter waarde van 180 miljoen euro. Ook presenteerde hij samen met uitvoerder Agentschap NL de nieuwe regels voor de faciliteit.

ORIO stelt ontwikkelingslanden in de gelegenheid infrastructuur als wegen en waterwerken aan te leggen. Ook het Nederlandse bedrijfsleven kan daar met haar kennis en kunde op inspelen.

De ORIO-regels zijn voor deze ronde simpeler en transparanter gemaakt. In de nieuwe procedure wordt onder andere meer aandacht besteed aan kwaliteit en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook geldt voortaan als uitgangspunt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De zogenaamde ‘beauty contest’ die aanvragers in onzekerheid liet over de kansen van een aanvraag komt daarmee te vervallen.

De aanpassingen zijn gebaseerd op het SER advies ‘Ontwikkelen door Duurzaam Ondernemen’ en de ervaringen die de afgelopen drie jaar zijn opgedaan door Agentschap NL, de onafhankelijke ORIO Adviescommissie en de gebruikers van de regeling (bedrijven en overheden). Het budget voor ORIO is in 2011 verhoogd van 140 naar 180 miljoen euro per jaar.