Teeven: ‘nieuw onafhankelijk orgaan voor goed toezicht op advocatuur’

In zijn openingstoespraak op het IBA Bar Leaders congres (een internationaal congres voor ordes van advocaten) is staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag in Den Haag ingegaan op de kabinetsplannen voor een nieuw, onafhankelijk orgaan, dat eindverantwoordelijk moet worden voor het toezicht op de advocatuur.

“Het belangrijkste doel is beter toezicht door de activiteiten transparanter en zichtbaarder te maken en door onafhankelijkheid en integraliteit sterker te organiseren”, aldus Teeven, die uitlegde dat er in het orgaan geen advocaten, rechters of ambtenaren zitting zullen hebben. “Het zal enkel bestaan uit personen die zijn voorgesteld door de Nederlandse Orde van Advocaten. De leden worden vervolgens, net als rechters in Nederland, benoemd bij koninklijk besluit.”

Teeven stelde in zijn toespraak dat er met dit systeem in geen enkel opzicht staatstoezicht wordt geïntroduceerd voor de advocatuur.

“Integendeel, we waarborgen hiermee onafhankelijke, integrale en effectieve controle en het nieuwe toezichthoudend orgaan zal over zijn taakuitoefening in het openbaar verantwoording afleggen.”

Met zijn toespraak haakte de staatssecretaris aan bij één van de thema’s die tijdens het congres aan bod kwamen: het ingrijpen van de politiek in ordes van advocaten.